Rôzne

Príprava na leto: 5 rád od profi trénera z Moraviec, ako schudnúť do plaviek

Chcete mať na leto dobrú postavu? Makať treba začať už dnes! Prečítajte si rady od skúseného fitness trénera z Moraviec. 

Ilustračný obrázok k článku Príprava na leto: 5 rád od profi trénera z Moraviec, ako schudnúť do plaviek
Zdroj: Andrej Drahoš

Andrej Drahoš je osobný tréner fitness a kulturistiky 1. a 2.stupňa. Cvičeniu a fitness sa venuje už deväť rokov. Tri roky sa tomuto športu úspešne venoval aj súťažne.

Na konte má viaceré ocenenia. V súčasnosti sa venuje trénerstvu. Denne vedie ľudí, ktorých cieľom je zníženie hmotnosti alebo nabranie svalovej hmoty. Patrí k najskúsenejším odborníkom v tejto oblasti zo Zlatých Moraviec.

Treba začať hneď

Môže sa zdať, že leto je ešte ďaleko, opak je však pravdou. Ak chceme v plavkách vyzerať dobre, treba preto začať niečo robiť hneď teraz, nie tesne pred letom. To radí aj osobný tréner. Aké sú však konkrétne kroky?

Andreja sme oslovili, aby nám prezradil zopár praktických rád, ktoré môžu dopomôcť k získaniu lepšej postavy. Toto radí:

5 rád od trénera Andreja Drahoša

1. Neodkladajte to…

  • Treba začať hneď, nie pred letom. Snažiť sa dva týždne nejesť, aby ste schudli 3–4 kilá… Takéto rýchle pokusy o chudnutie ničomu a nikomu neprospejú. Vaše telo spomalí svoj metabolizmus a privodíte si akurát jojo-efekt.

2.Stanovte si reálne ciele

  • Nemajte prehnané nároky typu: „schudnem 20 kíl do leta.“ Každé kilo je úspech, každý deň, kedy urobíte pre svoje telo niečo dobré, či už zdravé jedlo alebo pohyb, je úspech a treba sa za to pochváliť. Na druhej strane, ak zlyháte, treba ísť ďalej, znovu sa namotivovať a pokračovať v správnych koľajach. Motivácia je dôležitá.

3. Jedzte vyvážene, viac bielkovín, menej sacharidov

  • Vaša strava by mala obsahovať dostatočné množstvo makronutrientov i mikronutrientov. Pri chudnutí treba strážiť množstvo prijatých sacharidov. A samozrejme aj typ… preferujte zložité cukry (ako celozrnná ryža, celozrnné pečivo, zemiaky/bataty) pred tými jednoduchými, ako biely cukor,biela múka,sladkosti, kekse, či sladené nápoje.

Naopak, bielkoviny vám pomôžu pri budovaní svalstva a tiež s chuťou na sladké.

Tie treba mať zastúpené v strave dostatočne. Neustála chuť na sladké je znakom nevyváženého jedálnička. Získať ich môžte zo živočíšnych i rastlinných zdrojov, napríklad mäso, ryby, syry, strukoviny, vajíčka a tak ďalej. Okrem stravy nezabúdajte i na dostatok tekutín. Preferujte čistú vodu. To je základ. A verte mi, už úpravou pitného režimu naštartujete a podporíte chudnutie.

4.Pohyb náš každodenný

  • Ak chcete telo prinútiť začať spaľovať a chcete vidieť na váhe nižšie číslo, musíte zvýšiť výdaj v pomere k príjmu. Jednoduchá matematika. Častý argument býva: „ja nemám čas.“ Pohyb neberte ako úlohu, niečo čo musím. Berte to ako súčasť svojho života. Má pre telo len samé pozitíva a tak sa naň treba aj pozerať. Aby ste videli čo najlepšie výsledky, je dobré nechať si poradiť, či je pre vás vhodný kardio-tréning a ako často, alebo skôr silový tréning a ako ho správne prevádzať, aby ste si neublížili. Vo fitnescentre často vidím nesprávne prevedenie cvikov, či nezmyselne zostavený tréning.

5. Nezabúdajte na doplnky

  • Pri chudnutí, obmedzení stravy a záťaži po tréningu, je dobré telu doplniť vitamíny a minerály. Napomôžu regenerácii a pomôžu pri chudnutí. Kombinácia niektorých prírodných doplnkov pomôže urýchliť spaľovanie. Napríklad taký vitamín C a kofeín. Na záver vám ešte poprajem veľa úspechov a pevnú vôľu pri zhadzovaní či formovaní postavy. Nehanbite sa požiadať o pomoc odborníka. Pôjde to ľahšie, bezpečnejšie a hlavne na to nebudete sami.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Na foto: Andrej Drahoš

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM