Rôzne Správy

Pripomenuli si vypálenie obce Skýcov: Slávnosti sa zúčastnil aj minister obrany

Počas víkendu sa v dedinke Skýcov uskutočnila spomienková akcia pri príležitosti 73. výročie vypálenia obce. Prišiel aj minister obrany SR Peter Gajdoš.

Ilustračný obrázok k článku Pripomenuli si vypálenie obce Skýcov: Slávnosti sa zúčastnil aj minister obrany
Zdroj: Ministerstvo obrany SR

Pietnu spomienkovú slávnosť pripravila obec Skýcov spoločne so Slovenským zväzom protifašistických bojovníkov v Skýcove. Konala sa v nedeľu 18. marca 2018 pri pamätníku 1. a 2. svetovej vojny pri miestnom kostole v dopoludňajších hodinách.

Slávnosti sa zúčastnil aj minister obrany SR Peter Gajdoš. Ten zdôraznil, že je nevyhnutné pripomínať si takéto udalosti, pretože iba tak môžu byť mementom pre všetkých tých, ktorí dnes majú tendenciu podľahnúť vízii ľudí šíriacich extrémistické názory.

„Len ťažko si dnes možno predstaviť, čo vaši rodičia a starí rodičia prežívali až do 30. marca 1945, kým spustošenú obec Skýcov oslobodili vojská sovietskeho 2. ukrajinského frontu. No jedno je isté, život v slobode a v mieri stál statočným partizánom aj za risk, že budú musieť priniesť tú najvyššiu obetu. Kiež by ich statočnosť bola inšpiráciou aj pre dnešnú mládež, ktorá si len ťažko hľadá cestu k obrane svojej vlasti,“ povedal počas pietnej spomienky šéf rezortu obrany.

Partizánska obec

Dedinka Skýcov bola počas druhej svetovej vojny partizánskou obcou. Po vypuknutí Slovenského národného povstania (SNP) bola oblasť šesť mesiacov slobodným partizánskym územím pod kontrolou 1600 partizánov z rôznych oddielov a brigád.

Do priamych bojov v SNP sa zapojilo vyše sto mužov zo Skýcova, deviati z nich v bojoch padli. Za pomoc partizánom a účasť občanov obce v odboji fašisti Skýcov 16. marca 1945 napadli a zapálili.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM