Kultúra

Pripomenú si sté výročie: Mestské múzeum predstaví prácu včelárov

Medomet, úle, plásty, včelárske náradie, nástroje, dokumenty a iné predmety dokumentujúce činnosť Základnej organizácie Slovenského zväzu včelárov Zlaté Moravce predstaví výstava „100 rokov včelárstva na zlatomoravecku“, ktorá bude otvorená v Mestskom múzeu.

Ilustračný obrázok k článku Pripomenú si sté výročie: Mestské múzeum predstaví prácu včelárov
Zdroj: Marek Prockl

V piatok, 18. januára 2019 o 11.00 hod. si v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach na slávnostnom otvorení výstavy „100 rokov včelárstva na zlatomoravecku“ pripomenieme s členmi Základnej organizácie Slovenského zväzu včelárov Zlaté Moravce históriu včelárstva a včelárskeho spolku v Zlatých Moravciach, zakladateľov a významné osobnosti od roku 1919 až po súčasnosť.

„Vývoj a technológiu včelárstva priblížia fotografie, dokumenty, plagáty, odborná literatúra, úle, plásty, medomet, včelárske náradie a nástroje a iné trojrozmerné predmety. Výstava potrvá do 21.3.2019,“ informuje múzeum.

V Zlatých Moravciach bol včelársky spolok založený v roku 1919. Po štyroch rokoch síce zanikol, ale jeho činnosť bola znovu obnovená v roku 1926. Počas sto ročného vývoja prešiel viacerými zmenami. Dnes má okolo 190 členov a viac než 2300 včelstiev.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM