Kristína Striešková Rôzne

Primátor prišiel o peniaze, za služby zaplatíme viac

Poslanci šokovali! Primátorovi malo byť odsúhlasené zvýšenie platu. Namiesto toho mu však vďaka poslancom klesol na základnú sumu 1989 eur. Tento krok zatiaľ nechceli primátorovi vysvetliť. Všetko sme sledovali ONLINE...

15:10 Poslanci sa už všetci usadili do svojich sedačiek. V týchto chvíľach odštartovalo v poradí už 14. riadne rokovanie mestského zastupiteľstva v tomto roku. Na programe sú dnes viaceré atraktívne body. Medzi nimi aj rozhodovanie o zvýšení platu primátora Petra Lednára, ktorý by mal brať mesačne až 3 312 eur. Rokovať sa bude však aj o zmenách v riadení zimného štadiónu. Osud nemocničného pozemku bol z programu stiahnutý.

15:15 Primátor Peter Lednár začal úvodným slovom, v ktorom navrhuje vybudovanie kruhového objazdu na križovatke pred mestským úradom, ďalej apeluje na presun trhoviska do nádvoria Župného domu a pretvorenie „mexikoplacu“ na parkovisko. Zároveň zdôrazňuje správnosť a dôležitosť bodu, ktorý sa týka pozemku v nemocnici, namiesto ktorého je možný vznik parkoviska, pravdepodobne pre návštevníkov nemocnice. V závere príhovoru pre neľahkú ekonomickú situáciu vyzval poslancov na prehodnotenie systému odmeňovania zvolených zástupcov mesta, vrátane primátora. Ušetrenie peňazí plánuje mesto využiť v prospech rozvoja mesta, napríklad v rámci rôznych projektov.

15:45: Poslanci nezobrali na vedomie sériu primátorových vízií v úvodnom príhovore.

15:50 Z programu bol stiahnutý bod o nemocničnom objekte, za ktorý malo mesto dostať rôzne pozemky od firmy REVITAL STAV.

16:21 Vystúpil poslanec NR SR Marián Kéry a vyzval primátora Petra Lednára k tomu, aby sa vrátil k pôvodnému štýlu vládnutia mestu, aby sa nenechal ovládať inými negatívnymi činiteľmi a pokračoval vo svojej funkcii tak, ako na začiatku. Nezostrihaný materiál z príhovoru poslanca M. Kéryho vám prinesieme už zajtra v dopoludňajších hodinách.

16:35 Odpredaj prvého pozemku zo skupiny mestských pozemkov na Nábreží za majerom je schválený.

16:45 Za opatrovateľské služby si zaplatíme viac! Celková suma služieb je tak vyčíslená na 769 eur, z čoho 320 eur dotuje MPSVaR a 63,50 eur platí mesto. Zostatok je podľa náročnosti pridelený klientovi. Najvyššia suma sa však môže vyšplhať do výšky 397 eur, namiesto pôvodných 160 eur.

17:25 Na základe pozmeňovacieho návrhu poslancov, ktorý prezentoval Milan Galaba, bol primátorovi plat znížený na základ, vo výške 1989 eur. Návrh bol schválený väčšinou, ako jediný proti bol viceprimátor J. Škvarenina.

19:12 Financie z dotácií mesta na kultúru dostane aj Múzeum historických budov Žitavany, pretože modely a makety budov sú majetkom mesta Zlaté Moravce.

19:18 Poslanci odsúhlasili prístavbu Centra voľného času pre účely stolnotenisovej herne. Stavba bude financovaná zo súkromných zdrojov.

19:24 Skupina obyvateľov Prílep apelovala na konanie mesta ohľadom údajnej nezákonnej činnosť prílepského podnikateľa Kabáta. Prednosta Ján Jamrich informoval obyvateľov o tom, že sa primátor Peter Lednár podpísal len pod drobnú stavbu oplotenia pozemku. Vo veci ďalšieho konania podnikateľa primátor podal podnet na Krajský stavebný úrad, ktorý vec prešetruje.

19:26 Poslanec Milan Galaba v diskusii vyzval vedenie mesta k väčšej transparentnosti pri verejných obstarávaniach a hospodárení s majetkom mesta. Navrhuje vytvoriť komisiu pre verejné obstarávanie. Primátor navrhol Galabovi stretnutie.

21:27 Rokovanie sa napriek predĺženiu úspešne skončilo. Najpálčivejšie témy pre vás spracujeme v samostatných reportážach…

Pozrite si nezostrihaný video-materiál z príhovoru poslanca NR SR Mariána Kéryho na 14. rokovaní zastupiteľstva…

Primátor prišiel o peniaze, za služby zaplatíme viac
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM