Adriana Blahová Iné športy

Priekopníčky v lezení na rýchlosť: Na MS za dva mesiace!

Nedávno sme písali o úspešných lezcoch v Zlatých Moravciach. A hneď tu máme ďalší unikát v podobe dvojičiek Simony a Lucie Korcových, ktoré sa ako prvé na Slovensku venovali lezeniu na rýchlosť.

Prvé lezkyne na rýchlosť u nás[/size][/co­lor]

Dvojičky sa dlhé roky venovali najmä boulderingu . Minulý rok ich oslovili, aby spropagovali lezenie na rýchlosť – novinku na Slovensku. U nás sa tomuto druhu lezenia venovali ako prvé. Mali dokonca iba dva mesiace na to, aby sa pripravili na majstrovstvá sveta. Cesta pri lezení na rýchlosť je štandardná. Má presne stanovené chyty s presnými rozmermi. Lezkyne si trať museli samé postaviť.

Sestry sa lezectvu venujú už jedenásť rokov. „K tomuto športu sme sa dostali cez letné prázdniny. Viac-menej sme nemali čo robiť, tak sme si to prišli skúsiť a odvtedy sme tu ostali,“ spomína si na začiatky Lucia. Mladé lezkyne chodia na preteky na Slovensku. Minulý rok začali skúšať šťastie aj v zahraničí. Najbližšie ich čakajú majstrovstvá sveta. //„Na Slovenskom pohári bolo najlepším umiestnením druhé miesto minulú sezónu. Som majsterkou Slovenska v lezení na rýchlosť. V ostatných disciplínach som skončila na treťom mieste. Vyhrali sme aj nejaké univerziády," //vymenúva úspechy Lucia.

Tvrdá príprava a silná motivácia[/co­lor][/size]

Dievčatá začali reprezentovať Slovensko na svetových pohároch v disciplíne lezenie na rýchlosť minulý rok. . „Bohužiaľ som bola diskvalifikovaná pre uliaty štart. Vyštartovala som dvakrát skôr ako bolo dovolené. Človek trénuje celý rok a stačí sa skôr pohnúť a je po úspechu. Sestra sa umiestnila niekde približne na tridsiatom mieste z päťdesiatich súťažiacich,“ hovorí Lucia.

„Spolupracujeme s Univerzitou Mateja Bella, kde študujeme. Učitelia nám pomohli s tréningovými plánmi. Je len na nás ako si to odtrénujeme alebo či si niečo pridáme,“ opisuje tvrdú prípravu Simona. ** „Teraz dosahujeme časy okolo 13 s. Sestra mala najlepší čas 12,50 s. Ešte máme dva mesiace, takže na tých 12 či 11,50 s by sme to ešte stiahnuť mohli.“** Svetový rekord u žien je 9,40 s.

Podmienky sa stále zlepšujú[/size][/co­lor]

Podmienky v našom meste na tréning nie sú úplne ideálne. Svedčí o tom aj zápal šliach dvoch prstov u Simony. Zranenie ju z pretekov odstavilo na rok.** „Nevyradila som lezenie úplne. Liezla som ľahké cesty a po dobrých chytoch. Povedala som si, že tie šľachy treba spevniť a udržať ich ako tak vo forme. Pomaly som zvyšovala obtiažnosť, vysvetľuje Simona. V zime trénovali sestry v sokolovni v mínusových teplotách a ruky si ohrievali nad radiátorom. „Keď sme šli po ťažkej ceste, tak mi to jednoducho ruplo,"** spomína Simona.

Mesto poskytuje klubu isté finančné prostriedky. Za osledné dva roky sa zvýšili. „Vďaka tomu a riaditeľovi SOŠ sme na učilišti postavili novú stenu. Podmienky sú určite lepšie ako boli kedysi, priznáva Simona.

Súvisiace články: [link=http://www­.moravce24.sk/clan­ky?extend.136327_Maj­ster-SR-v-lezectve:-K-vitazstvu-ma-doviedol-brat]Majster SR v lezectve:K ví­ťazstvu ma doviedol brat[/link]

Priekopníčky v lezení na rýchlosť: Na MS za dva mesiace!
1
Galéria
lezkyne dvojicky
15
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM