Kristína Striešková Rôzne

Príďte v sobotu prekonať rekord

Už len pár dní trvá do dňa, kedy sa Nitra pokúsi o zápis do Guinessovej knihy rekordov. Či sa nám to podarí, záleží možno práve od Vašej účasti...

Deň sv. Urbana síce pripadá na 25. mája, tie najväčšie oslavy vína nás však ešte len čakajú. Už túto sobotu 4. júna môžu Nitrania i návštevníci mesta zažiť nevšednú udalosť – na Svätoplukovom námestí bude v jeden moment čo najviac ľudí degustovať jednu značku vína. Na javisku by tak mal stáť rytier z vínneho rádu, ktorý bude predvádzať správnu degustáciu. Každý návštevník, ktorý sa bude chcieť podieľať na vytvorení rekordu, dostane zadarmo pohár so vzorkou vína, tým by mal byť s najväčšou pravdepodobnosťou Rízling vlašský.// „Je to doposiaľ najrozšírenejšie pestovaná odroda vína v regióne, okrem toho si ho štát ešte neprivlastnil. Chceli by sme, aby sa práve táto značka neoficiálne stala odrodovým vínom Nitrianskeho kraja,“ //vysvetlil výber jeden z organizátorov Daniel Balko. Účasť na týchto oslavách narastá, tento krát organizátori očakávajú okolo 1500 návštevníkov a zároveň účastníkov rekordu.

Podľa vedúceho oddelenia kultúrnych aktivít Úradu Nitrianskeho samosprávneho kraja Antona Živčica je cieľom nielen rekord vytvoriť ale aj to, aby si prítomní osvojili správny postup pri degustácii tejto hroznovej delikatesy. Odborný dohľad nad priebehom degustačného prípitku bude mať Ján Kovács, veľmajster Rádu rytierov vín sv. Urbana.

Okrem samotného rekordu bude na námestí veľká ochutnávka regionálnych vín, medovina, zabíjačkové špeciality, pukanské párance, v peci pečené koláče a ochutnávka domácich i zahraničných syrov. V kultúrnom programe vystúpia najúspešnejšie tanečné skupiny z Nitrianskeho kraja: Novum z Topoľčian a a Jumping zo Šale, ktoré získali tituly majstrov Európy i sveta, Swingless Jazz Ensemble, folklórna skupina Dolina z Čajkova a cimbalová hudba Furmani.

Ak máte radi kvalitné vínko alebo aspoň tradičné kulinárske špeciality nášho regióni, očakávame VÁS na tomto veľkolepom podujatí v sobotu **4. júna na Svätoplukovom námestí o 14:00 hod. **

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM