Monika Földešiová Kultúra

Pribinova Nitrawa ponúkne historický presun v čase, pod hradom zarinčia aj zbrane

Vo sviatočný cyrilometodský deň sa už po druhýkrát Nitrianske podhradie vráti do obdobia včasného stredoveku. Chýbať nebude bitka o vládu, dobová hudba, sokoliari či tradičné pochutiny. Pozrite si kompletný program...

Ilustračný obrázok k článku Pribinova Nitrawa ponúkne historický presun v čase, pod hradom zarinčia aj zbrane
Zdroj: Webnoviny.sk

Veľkolepý sprievod s takmer osemdesiatimi dobovými postavami začne o 13.00 hodine historický festival Pribinova Nitrawa, ktorý je súčasťou osláv 1 150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu.

Otvorenie turistickej sezóny – kultúra a história

Festival sa bude odohrávať na kopci pod Nitrianskym hradom. Pri vstupe od Pribinovho námestia návštevníkov privítajú strážcovia hradiska s vojenským dobovým táborom niekoľkých vladykovských družín. Tam sa budú môcť návštevníci oboznámiť s vtedajším vojenským výcvikom, zbraňami a ich používaním i zvyklosťami vojenského života. V priekope pod mostom sa rozloží historické trhovisko s dobovou krčmou, kde svoje tovary budú ponúkať historickí remeselníci, pričom v ponuke bude množstvo výrobkov od predmetov vtedajšej dennej potreby, šperky, odevy, kožušiny, zbrane …
Pri dobovej krčme s nápojmi z piva a medoviny budú môcť návštevníci stretnúť vedmu, žreca i potulných muzikantov, či pozorných strážcov trhoviska.

Hlavný program sa bude odohrávať na lúke pod morovým stĺpom, kde sa od príchodu historického sprievodu od 13.00 hodiny postupne predstavia skupiny historického šermu, sokoliari, doboví muzikanti, chýbať nebude ani veľká hromadná scénka s bitkou či rekonštrukcia obradu Slnovratu. O 18.30 začne už tradičný Turnaj o meč kráľa Svätopluka a celé podujatie oživia aj hrané ukážky zo života svätcov Cyrila a Metoda, či už v podaní amatérskych divadelníkov alebo v rámci predstavenia Starého divadla Karola Spišáka.

V tom istom čase sa na Pribinovom námestí odprezentujú aj turistické zaujímavosti Nitrianskeho regiónu v rámci infostanu turistických atrakcií a zároveň sa návštevníci podujatia budú môcť zapojiť do súťaže o Najobľúbenejšiu turistickú atrakciu Nitrianskeho kraja a využiť poslednú možnosť hlasovať a vyhrať zaujímavé letné ceny.

foto: archív 2012

Pribinova Nitrawa - plagát
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM