Kristína Striešková Rôzne

Pri výbere detskej autosedačky je kľúčová výška, nie vek dieťaťa

Na používanie detskej autosedačky sme si už zvykli ako na jedno zo základných bezpečnostných opatrení pri prevážaní detí autom. Ako však vybrať tú najvhodnejšiu?

Dopravný analytik Jozef Drahovský upozorňuje, že mnoho rodičov robí pri výbere autosedačky chybu, keď sa orientujú na vek svojho potomka. „Pri voľbe autosedačky je potrebné sa pozerať v prvom rade na výšku dieťaťa a podľa nej zvoliť typ autosedačky,“ tvrdí analytik pre TASR.
Rodičia by si tiež mali dať pozor na to, či má sedačka platný certifikát a či sa hodí k typu automobilu. Podľa Drahovského sa totiž najmä pri anatomicky tvarovaných sedadlách stáva, že niektoré sedačky sú v danom vozidle nepoužiteľné. Je preto dôležité vyberať túto bezpečnostnú pomôcku na dvakrát. //„Najprv navštíviť obchod a spraviť si základný výber, potom si na internete pozrieť hodnotenia a výsledky v testoch a až potom ísť s dieťaťom aj autom ju odskúšať a kúpiť,“ //radí Drahovský. Dieťa by pri nákupe určite nemalo chýbať. V autosedačke by sa mu malo sedieť pohodlne, nemala by mu z nej vytŕčať hlava, ale mala by byť v bezpečnej zóne aj pri náraze zozadu a zboku.

Špeciálny druh sedačky, tzv. podsedák, môžete použiť len v prípade, keď vaše dieťa váži od 15 do 36 kg. Veľmi podstatné je však to, či dieťaťu posadenému na podsedáku bezpečnostný pás prechádza cez hruď. „Ak prechádza bezpečnostný pás cez krk, je v prípade čelného nárazu veľký predpoklad vzniku poškodenia krčnej chrbtice a dýchacej trubice. Taktiež ak by bezpečnostný pás prechádzal popod hrudný kôš cez brucho, hrozí poranenie vnútorných orgánov,“ //upozorňuje analytik. Dodáva, že treba mať na pamäti, že autosedačka je bezpečná len vtedy, keď je bezpečne uchytená a dieťa je v nej pripútané. //„V prípade používania autosedačky na prednom sedadle vedľa vodiča je nutné vypnúť airbag, ak ide o autosedačku otočenú v protismere jazdy,“ dodáva Drahovský.

Štúdia Allianz centra pre technológie, ktorá sa venovala používaniu autosedačiek a bezpečnostných pásov v aute, ukázala, že vo vekovej skupine do šesť rokov bolo primerane pripútaných len 63 percent detí v mimomestských oblastiach a v meste iba 58 percent detí. Podľa údajov poisťovne až 40 percent rodičov detí vo veku do šesť rokov nepoužíva detskú autosedačku pri jazde autom v meste alebo obci a dve percentá detí nie sú chránené vôbec. „Pritom riziko vážneho zranenia alebo smrti detí je pri nepoužívaní bezpečnostných prvkov sedemkrát vyššie,“ podčiarkuje špecialista externej komunikácie Allianz Gabriel Tóth.
Z celkového počtu dopravných nehôd, pri ktorých došlo k zraneniam, zaznamenala poisťovňa Generali Slovensko zranenia detí v 15 percentách z nich. //„Z uvedených 15 percent zranených detí vezúcich sa vo vozidle evidujeme približne 2 percentá smrteľných zranení,“ //spresnila v odpovedi pre TASR riaditeľka Úseku marketingu a komunikácie Generali Slovensko Zuzana Hliváková.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM