Správy

Pred starou požiarnou zbrojnicou vypílili topole: Ohrozovali ľudí

Mesto dalo vypíliť nebezpečné stromy. S odstránením starých topoľov pri budove bývalej požiarnej zbrojnice v Zlatých Moravciach niektorí ľudia nesúhlasia.

Ilustračný obrázok k článku Pred starou požiarnou zbrojnicou vypílili topole: Ohrozovali ľudí
Zdroj: Dnes24.sk

Na základe žiadosti správcu zelene mesto vydalo právoplatné rozhodnutie na výrub drevín. Správca zelene – Záhradnícke služby vypílili dva topole pri starej požiarnej zbrojnici. Aby sme vysvetlili okolnosti výrubu topoľov, obrátili sme sa na mesto aj na správcu zelene. O topole sa starali Záhradnícke služby – robili na nich orezy na vlastné náklady. Obvod kmeňa bol u jedného 356 a u druhého 400 cm. Dosahovali výšku zhruba 22 až 25 metrov.

Bohužiaľ, konáre stromov boli suché a ohrozovali ľudí, z toho vyplynula nutnosť ich vypílenia. Ale aj v záujme okolitej komunity. „Tento výrub bol realizovaný na základe riadneho povolenia, o ktoré sme požiadali,“ hovorí šéf Záhradníckych služieb, Marián Tomajko. Prizvali si na pomoc hasičov s vysokozdvižnou plošinou, pomáhal aj traktor s navijakom.

Dreviny aj pozemok patria mestu

Marián Tomajko vysvetľuje, že o výrub drevín žiadala obyvateľka bytu v budove starej požiarnej zbrojnice. V sťažnosti uviedla, že stromy sú staré, najmä pri veternom počasí dochádza k lámaniu konárov, a tak ohrozujú zdravie a život okoloidúcich. Na základe jej sťažnosti riaditeľ ZS požiadal o rozhodnutie na vypílenie topoľov oddelenie výstavby a komunálnych služieb MsÚ v Zlatých Moravciach.

Pracovníčka z MsÚ nám potvrdila, že na žiadosť šéfa Záhradníckych služieb Mariána Tomajka vydali súhlasné rozhodnutie na výrub dvoch topoľov pred starou požiarnou zbrojnicou na tzv. „mexikoplaci“. Viackrát zopakovala, že dreviny, ktoré spôsobovali ľuďom ťažkosti, patria mestu. „Ide o verejný pozemok.“

U ľudí to vyvolalo zmiešané pocity i pobúrenie

Ohľad na lokálnu obyvateľku zobrala na vedomie zlatomoravská radnica aj Záhradnícke služby. U niektorých obyvateľov to vyvolalo zmiešané pocity. „Cez leto tu bude poriadne horúco. Ja si skôr myslím, že je to v rámci projektu, ktorého súčasťou je aj vybudovanie parkoviska.“

„Letmý pohľad z mojej prevádzky mi vyrazil dych. Na mieste, kde dovtedy stáli dva krásne topole, bolo zrazu rúbanisko. Stromy ležali na zemi a pracovníci, podieľajúci sa na tejto pohrome, vraj len splnili príkaz, ktorý dostali,“ netají pobúrenie Mária.

Šéf Záhradníckych služieb Marián Tomajko na otázku, či boli topole choré odpovedal: „Boli hore preschnuté a padali z nich veľké konáre, bolo tu riziko, že ohrozia okoloidúcich. Topoľ má svoj zenit – životnosť do 50 rokov. Neskôr pre nestabilitu začína byť nebezpečný. Môže sa stať, že drevo zostane krehké a strom sa zrúti,“ vysvetľuje Marián Tomajko. Drevo z topoľov chcú ponúknuť na predaj, aby sa im vrátilo aspoň časť nákladov, ktoré s ich vypílením mali.

Anna Mondočková/mo­ravce24/

Vypílenie topoľov.
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM