Krimi

Pozor, ak predávate cez internet! Pokusy o PODVOD sa množia aj v Nitrianskom kraji

Pokiaľ inzerujete na internete, mali by ste zbystriť. Polícia zaznamenala niekoľko pokusov o podvod, ktoré sa zameriavajú na predávajúcich.

Ilustračný obrázok k článku Pozor, ak predávate cez internet! Pokusy o PODVOD sa množia aj v Nitrianskom kraji
2
Galéria
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Polícia v Nitre a Topoľčanoch upozorňuje na množiace sa podvody zamerané na získanie údajov z platobných kariet. Ľudí vyzýva na opatrnosť pri predaji vecí cez internet.

„Spravidla ide o prípady, kedy občan ponúka na predaj tovar prostredníctvom webovej stránky. Páchateľ prostredníctvom aplikácie WhatsApp kontaktujte predávajúceho, ktorý zverejnil inzerát na inzertnom portáli a prejaví záujem o kúpu tovaru. Predávajúcemu pritom uvedie, že za tovar zaplatí prostredníctvom kuriérskej spoločnosti, alebo pošty a zašle mu odkaz na údajnú stránku pošty, alebo kuriérskej spoločnosti, ktorá je však vytvorená páchateľom, čiže je falošná," informuje polícia.

Pozor, kde klikáte

Obeti sa po kliknutí na odkaz otvorí stránka, na ktorej je vyzvaná, aby za účelom prijatia platby zadala údaje svojej platobnej karty, vrátane bezpečnostného kódu (trojmiestny kód).

Ako upozornila polícia, po zadaní uvedených údajov získa páchateľ prístup k údajom platobnej karty a môže vykonávať platobné operácie.

Prečítajte si tiež

Získajú prístup k účtu

„Stali sa aj prípady, kedy páchateľ prostredníctvom aplikácie WhatsApp kontaktujte predávajúceho, ktorý zverejnil inzerát na inzertnom portáli a prejaví záujem o kúpu tovaru. Predávajúcemu uvedie, že pre tovar pošle kuriéra, ktorého však musí zaplatiť predávajúci, s tým, že ide o bežný postup a následne mu bude predmetná platba vrátená spolu s platbou za tovar. Pošle mu odkaz na údajnú stránku kuriérskej spoločnosti, ktorá je vytvorená páchateľom, čiže falošná, pričom po otvorení uvedeného odkazu sa predávajúcemu otvorí web stránka, kde je vyzvaný aby za účelom vykonania platby za prepravu zadal údaje svojej platobnej karty, vrátane bezpečnostného kódu (trojmiestny kód)," opisuje postup polícia s tým, že po zadaní uvedených údajov získa páchateľ prístup k údajom platobnej karty a môže vykonávať platobné operácie.

Aj tieto prípady majú jeden spoločný znak. Páchateľ totiž odmieta hlasovú komunikáciu s predávajúcim. Často uvádza, že nemôže telefonovať lebo je v práci a podobne. Po celý čas tak prebieha len textová komunikácia.

Ako môže vyzerať podobná komunikácia, pred akou varuje polícia, si môžete pozrieť v priloženej galérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie zaujímavé čítanie

Pokusy o podvod pri predaji cez inzerát
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM