Samospráva

Poslanci schvaľovali plat primátorovi: Husár si po novom jemne prilepší

Mestské zastupiteľstvo na štvrtkovom rokovaní okrem iného rozhodlo aj o výške platu primátora Dušana Husára, nakoľko plat primátora je každý rok potrebné nanovo schvaľovať. Koľko bude dostávať?

Ilustračný obrázok k článku Poslanci schvaľovali plat primátorovi: Husár si po novom jemne prilepší
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Na štvrtkovom rokovaní zlatomoraveckého mestského zastupiteľstva sa okrem iného rozoberal aj plat primátora Dušana Husára. Ten sa musí každý rok „aktualizovať“. Starostom a primátorom patrí podľa zákona plat, ktorý je súčinom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve vyčíslenej na základe údajov Štatistického úradu SR za predchádzajúci kalendárny rok a príslušného násobku

„S ohľadom na počet obyvateľov obce v rozmedzí do 20000 obyvateľov, ide konkrétne o násobok 2,53. Priemerná mesačná mzda v národnom hospodárstve za rok 2016 vyčíslená Štatistickým úradom SR je stanovená na sumu 912,00 eur,“ uvádza sa v dôvodovej správe schváleného návrhu.

Suma 912 eur sa tak násobí 2,53, čo vychádza 2 307,36 eur, po zaokrúhlení 2 308 eur. Poslanci majú právo navýšiť túto čiastku až do výšky 70 percent. Toľko mu však nedopriali. Bolo ponechané pôvodné navýšenie jeho platu, ktoré bolo schválené v máji 2016. Ide o navýšenie vo výške 25%. K sume 2 308 eur sa tak pripočítava 577 eur.

Dušan Husár tak bude mesačne po novom poberať plat vo výške 2 885,00 eur. Pre porovnanie, vlani po nastúpení do funkcie bol Husárovi vypočítaný plat na sumu 2 792, 5 eur mesačne. Čo je prilepšenie o takmer sto eur.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM