Veronika Kalinová Samospráva

Poslanci riaditeľa Záhradníckych služieb podržali: Mestský podnik ostáva!

Včera na 29. zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach poslanci rokovali o zrušení Záhradníckych služieb a o odvolaní riaditeľa tohto mestského podniku Mariana Tomajku z funkcie. Drvivá väčšina poslancov napokon stála za riaditeľom.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci riaditeľa Záhradníckych služieb podržali: Mestský podnik ostáva!
Zdroj: Dnes24.sk

Mestský podnik Záhradnícke služby sa na tomto mestskom zasadnutí nepodarilo zrušiť. Primátor Peter Lednár sa opätovne odvolával na podľa jeho slov katastrofálny finančný stav a s tým súvisiace dlhy v obrovských číslach.

Vystúpenie Tomajku

Medzi prvými pred poslancov a verejnosť vystúpil riaditeľ mestského podniku Záhradnícke služby Marian Tomajko. Vo svojej reči zdôraznil, že niektoré dlhy sa postupne vyrovnávajú, ale zároveň upozornil aj na to, že tým, že mesto v mesiacoch júl až október pozastavil financie pre tento podnik, si Záhradnícke služby nemohli plniť všetky svoje povinnosti.

Riaditeľ sa odvolal aj na slová nezávislého audítora, ktorý prešetroval situáciu ohľadom podniku. „Audítor nezistil žiadne závažné nedostatky v procese riadenia spoločnosti.“ Vo svojom výstupe Tomajko konštatoval: „Záhradnícke služby vykonali pre mesto mnoho práce. Ja sa nenechám urážať, pretože som mestu nič neukradol, nič som si nezobral. Na svojom mieste netrvám a keď sa rozhodnete podnik zrušiť, tak zrušte.“

Primátor: Treba to riešiť

Poslanec Lisý sa na margo riešenia situácie ohľadom Záhradníckych služieb odvolal na šetrenie audítora: „Podnik sa dá riešiť postupným splácaním dlžôb a myslím si, že je to silný argument.“ Prednosta Roman Šíra argumentoval, že záchrana Záhradníckych služieb by bola možná len v prípade, že by mesto malo na to finančné prostriedky, ale, bohužiaľ, ich nemá. Primátor dodal: „Treba to riešiť, lebo nás táto situácia len potápa.“

Hlasovanie bolo jednoznačné

Pod dlhej debate poslancov došlo nakoniec k hlasovaniu, najprv za odvolanie riaditeľa Mariana Tomajku a potom za zrušenie podniku. V oboch bodoch hlasovali poslanci rovnako. Drvivá väčšina bola návrh nepodporila, niektorí poslanci sa hlasovania zdržali. Za odvolanie Tomajku a zrušenie podniku hlasoval len viceprimátor Jozef Škvarenina, ostatní poslanci Tomajku podržali.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM