Rastislav Búgel Samospráva

Poslanci NSK zložia sľub: Toto je výška platu poslancov a župana...

Ustanovujúce zasadnutie Zastupiteľstva Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) sa uskutoční 9. decembra tohto roka.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci NSK zložia sľub: Toto je výška platu poslancov a župana...
Foto: Marcel Mojžiš / Zdroj: TASR

Novozvolení poslanci i predseda NSK sa po prvýkrát zídu v koncertnej sále Župného domu v Nitre, kde zložia slávnostný sľub predsedu a poslaneckého zboru, informoval hovorca predsedu kraja Stanislav Katrinec.

54 členov zastupiteľstva

Novozvolený predseda NSK Milan Belica (kandidoval ako nestraník na kandidátke Smeru – SD s podporu SNS a ASV) bude počas svojho štvrtého funkčného obdobia na poste predsedu kraja predsedať 54-člennému zastupiteľstvu. V ňom bude dominovať 32 poslancov koalície Smer – SD a KDH. Druhou najsilnejšou stranou v Zastupiteľstve NSK bude SMK-MKP so 14 poslancami. Tri poslanecké mandáty získala koalícia MOST-HÍD, NOVA, OKS, SaS a SDKÚ-DS. Jedného zástupcu bude mať v zastupiteľstve SNS. Do poslaneckých lavíc zasadnú aj štyria nezávislí poslanci.

Priemerný vek je 51 rokov

Svoje pôsobenie v Zastupiteľstve NSK si v novom volebnom období zopakuje 26 terajších poslancov kraja. Piati poslanci sú krajskými poslancami nepretržite od vzniku samosprávnych krajov. Priemerný vek novozvolených poslancov je 51 rokov. Do poslaneckých lavíc zasadne osem žien.

Techniku si môžu odkúpiť

Staronoví poslanci Zastupiteľstva NSK si podľa informácie Katrinca prenášajú notebooky a mobily do nového volebného obdobia. Končiaci poslanci si budú môcť v zmysle interných smerníc Úradu NSK notebook a mobilný telefón odkúpiť za zostatkovú hodnotu. Tá je v prípade notebooku DELL po štyroch rokoch používania 170 eur a mobilu Nokia jedno euro. „Notebooky a mobily pre nových poslancov ešte nie sú kúpené. V súčasnosti máme na základe verejného obstarávania rámcovú zmluvu na dodávateľa výpočtovej techniky, v rámci ktorej môžeme nakupovať výpočtovú techniku,“ skonštatoval Katrinec.

Toto sú ich platy

Mesačná odmena poslanca Zastupiteľstva NSK je 473 eur. Ak je poslanec predsedom komisie alebo členom Rady NSK, zvýši sa mesačná odmena na 512,50 eura. V prípade, že je poslanec predsedom komisie a zároveň aj členom Rady NSK, jeho mesačná odmena dosiahne 552 eur. Mesačný plat predsedu NSK predstavuje 3220 eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM