Rôzne

Pokrok sa nezaprie ani v Moravciach: Deti pracujú s počítačom už v škôlke

Záujem škôlok o výučbu detí s počítačmi je veľký. Deti sa s nimi stretnú už doma. Moderné technológie či internet sa tak aj pre najmenších Zlatomoravčanov stali už každodennou záležitosťou.

Materská škola s logom Slniečka sa nachádza v dolnej časti Zlatých Moraviec, na Kalinčiakovej ulici. Poskytuje celodennú i poldennú starostlivosť deťom od dvoch do šiestich rokov. Škôlka patrí medzi najstaršie v meste, vo februári oslávila 46 rokov. Navštevuje ju 132 detí, rozdelené sú do siedmich tried.

Veľký záujem

V prípravnom predškolskom ročníku sú deti pripravované hravou formou na zvládanie základov anglického jazyka s učiteľkou Zuzanou Hercegovou – pracujú v dvoch skupinách, ide o náuky o prírode, či prácu s počítačom. Škôlka má aj internet. Ponúka široké možnosti pre učiteľky, rodičov, ale aj pre škôlkarov.

„Internet sme si dali zaviesť sami, programy sú školské pre materské školy. Časť peňazí sme dostali z mesta a niečo sme dostali sponzorsky. Dostali sme edukačný program – na matematiku, logiku, hľadanie riešení. Ide o projekt Metodického centra Bratislava, zameraný je na informačno-technologické kompetencie a získavanie zručnosti detí predškolského veku pri práci s počítačom a s edukačnými programami pre deti,“ hovorí riaditeľka Eva Kutišová. „Záujem je veľký,“ dodáva. V rámci projektu škôlka dostala aj dva televízory, kufrík s legom, tabuľku na kreslenie, dva fotoaparáty a prehrávač.

Poznajú to z domu

Väčšina detí už počítače pozná z domu. „Hrám sa hry. Najradšej mám Need For Speed.“ Predškolák Miško má teda najradšej preteky áut. Jeho kamarát súkromne nám prezradil, že doma na počítači hrá Warcraft – bojové hry. Táto škôlka má aj mnoho iných aktivít. Deti majú svoj folklórny súbor, chodia do prírody, modelujú, skladajú kocky, chodia na kultúrne podujatia alebo kreslia.

Desať minút a dosť

V škôlke je čas strávený za počítačom pod dozorom. Učiteľky deti nechávajú pri počítači päť až desať minút, k drsnej naháňačke áut sa škôlkari nedostanú. „Rodičia doma často nemajú pre deti primerané hry a počítač je ľahko dostupný. V škôlke je to kontrolované,“ hovorí riaditeľka zariadenia Eva Kutišová. S prácou s počítačmi je spokojná. „Naučia sa matematiku, priestorovú predstavivosť alebo prácu v kolektíve.“ „Jednoduché operácie sa učia už trojročné deti, väčší zvládnu aj zložitejšie veci,“ dopĺňa učiteľka Hana Poláková.

„Digitálna gramotnosť je tak isto dôležitá ako čítanie, písanie či počítanie. Počítač deťom pomáha zahrať sa a pritom sa niečo naučiť,“ vraví pani Kamila, mamička 5-ročného škôlkara Miška.

Anna Mondočková

Malí Zlatomoravčania pracujú na počítačoch aj v škôlke
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM