Kultúra

Podoba keramiky: Mestské múzeum prichádza s výstavou známeho umelca

Hrnčiar Ján Fiala, ktorý sa podieľal na natáčaní rozprávky Kráľ Drozdia brada, Sokoliar Tomáš a iných filmov, predstaví svoje hrnčiarske výrobky na výstave Podoba keramiky, ktorá bude otvorená v priestoroch Mestského múzea.

Ilustračný obrázok k článku Podoba keramiky: Mestské múzeum prichádza s výstavou známeho umelca
Zdroj: Dnes24.sk

Výstavu Podoba keramiky bude otvorená od 12. 3. – 27. 4. 2018 v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach. „Hrnčiar Ján Fiala, ktorý sa podieľal na natáčaní rozprávky Kráľ drozdia brada, Sokoliar Tomáš a iných filmoch na výstave predstaví rôzne výrobky, ktoré sa používajú v domácnosti, ako napr. pekáče, krčahy, misky na guláš a iné. Nebude chýbať ani ukážka surového výrobku, ktorý ešte nie je vypálený a glazovaný,“ informuje vedenie múzea.

Hrnčiar Ján Fiala, rodák z Brehov v okrese Žarnovica, sa venuje výrobe keramiky vyše 40 rokov. „Hoci sa vyučil za stavebného zámočníka, šikovné ruky a cit pre prácu s hlinou zdedil po otcovi, ktorý bol hrnčiarom. Od raného detstva ho pozoroval pri práci, no nikdy by si nepomyslel, že výroba keramiky sa stane jeho koníčkom,“ povedala Ľubica Packová – Zahradárová z Ponitrianskeho múzea, ktorého súčasťou je Mestské múzeum v Zlatých Moravciach.

Zlom nastal v roku 1976. Vtedy ho oslovili pracovníci z Osvetového ústavu, aby sa podieľal na nahrávaní pásma Pohronie, kde mal predviesť prácu na hrnčiarskom kruhu. Keďže ho otec nestihol zasvätiť do remesla, za pomoci žijúceho hrnčiara sa naučil vyrábať tradičnú keramiku. Odvtedy dostával rôzne ponuky na spoluprácu pri príprave programov a filmov. Podieľal sa na natáčaní rozprávok Kráľ Drozdia brada, Sokoliar Tomáš, ale aj ďalších. V súčasnosti sa popri tvorbe venuje aj mladej generácii, ktorej odovzdáva odkaz tohto remesla v tvorivých dielňach a školách.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM