Richard Pročka Od Vás

Podnikateľa majú ľudia plné zuby. Takto sa správa...

Ihrisko v Prílepoch sa zmenilo na stavenisko, hoci staviteľ údajne nie je jeho vlastníkom. Mesto napriek tomu vydalo povolenie na drobnú stavbu. Podnikateľ však oplocuje plochu až 8 288 metrov štvorcových. Ľudia majú dosť jeho správania, predviedol h

Viacerí obyvatelia Prílep na čele s Boženou Laktišovou sa už dlhšiu dobu dožadujú svojich práv. Miestny podnikateľ si začal budovať uprostred rodinných domov areál svojej firmy zabezpečujúcej nákladnú prepravu. Po problematickej výstavbe výrobných hál sa história opakuje. Tentoraz sa za záhradami Prílepčanov začalo meniť ihrisko na novú súčasť jeho firmy.

Stavať by sa nemalo

Prílepský podnikateľ údajne do dnešného dňa nie je vlastníkom pozemku vedeného pod parcelným číslom 171/ 6. Ako je potom možné, že sa na pozemku stavia?

Odpoveď treba hľadať na mestskom úrade. Ten vydal podnikateľovi povolenie na drobnú stavbu. Primátor mesta Peter Lednár ešte 28. februára podpísal vyjadrenie, v ktorom stojí, že mesto proti realizácii oplotenia parcely „nemá žiadne námietky a s jej realizáciou súhlasí.“ Zamyslel sa niekto na mestskom úrade, kde sa stavba povoľuje?

Problém nie je len parcela bez listu vlastníctva. Územný plán sa totiž nemenil už roky a táto časť Prílep je v ňom určená pre individuálnu výstavbu a občiansku vybavenosť. Stavba však rozhodne ako obchod, kaviareň či kaderníctvo nevyzerá.

Stavba nad rámec

Po tom, ako dostal prílepský podnikateľ povolenie na drobnú stavbu, špecifikovanú ako oplotenie, začala jej výstavba. Oplotenie však obkolesuje celý pozemok o rozlohe 8288 metrov štvorcových. Popri tom stihli nákladné autá vyviesť z pozemku veľký objem zeminy. Za drobnú stavbu sa pritom podľa stavebného zákona považuje stavba, ktorá nepresahuje 25 metrov štvorcových. Drobnou stavbou sa rozumie aj oplotenie, zároveň však musí takéto oplotenie ako drobná stavba prislúchať k inej stavbe ako stavba doplnková. Na ihrisku však nestojí nič, čo by z oplotenia robila doplnkovú stavbu. Podľa odhadu Michala Pálenika, jedeného z pobúrených obyvateľov, mohlo byť z pozemku odvezených až 4000 metrov kubických zeminy.

Úrady na tom nevidia nič zlé

Na podnet Boženy Laktišovej vykonali poverení zamestnanci Mesta Zlaté Moravce 22. marca na pozemku štátny stavebný dohľad. V liste adresovanom pani Laktišovej mestská právnička Mária Vozárová píše, že „stavebný úrad je toho názoru, že nebol porušený stavebný zákon s prihliadnutím na §57 ods.2 a §71 stavebného zákona.“

Podnikateľ sa vyhráža a nadáva

Oslovili sme aj prílepského podnikateľa, no dodnes na naše otázky neodpovedal. Na novinárov slovne zaútočil, pokúsil sa zakázať im fotografovanie svojho pozemku a vyháňal ich z pozemku pani Laktišovej so slovami: „Otočte sa vypadnite! Zmiznite odtiaľto!“

Čo sa vlastne stavia?

„Je úplne nelogické, dať medzi rodinné domy výrobu a kamióny. Tá pohoda a to ticho, to sa už nevráti nikdy,“ hovorí pre našu redakciu Božena Laktišová. Obyvatelia tvrdia, že na pozemku by malo vzniknúť parkovisko. V mestskej časti sa tiež šepká o súkromnej čerpacej stanici pohonných hmôt. Má slúžiť pre potreby prevádzkovania nákladnej dopravy.

Rozhodnú poslanci

Poslanec za mestskú časť Prílepy Ivan Hritz je podľa slov obyvateľov nečinný, pretože je s miestnym podnikateľom v rodinnom zväzku. Preto obyvatelia oslovili iných. Plánujú pred poslancov predstúpiť aj verejne na ich zasadaní. „Obrátime sa na poslancov mestského zastupiteľstva, a potom budeme postupovať ďalej,“ hovorí Laktišová. Hlavným dôvodom je údajný pripravovaný návrh na zmenu územného plánu zo strany vedenia mesta. V tejto časti Prílep by podľa tohto návrhu malo dôjsť k zmene klasifikácie z individuálnej výstavby a občianskej vybavenosti na podnikanie, výrobu a priemysel.

Mesto odsúhlasilo miestnemu podnikateľovi drobnú stavbu na parcele, ktorú vraj stále nevlastní. Ani po vykonaní štátneho stavebného dohľadu nik nenamieta voči porušeniu územného plánu a rozsahu stavby, ktorá má byť drobnou stavbou. Bude nasledovať pokus o zmenu územného plánu ako lojálne gesto mestského úradu voči miestnemu podnikateľovi? Aký je dôvod?

kauza_kabat
11
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM