Peter Klimant Rôzne

Pod dohľadom šľachty vyniesli exotické rastliny: Topoľčiansky park zahájil novú sezónu, FOTO

Pod prísnym okom šľachty vyniesli záhradníci exotické rastliny do okolia zámku. V parku Topoľčianky bola slávnostne zahájená nová sezóna. Pozrite sa, ako to vyzeralo na tohtoročnom Ranžírungu.

Ilustračný obrázok k článku Pod dohľadom šľachty vyniesli exotické rastliny: Topoľčiansky park zahájil novú sezónu, FOTO
Zdroj: Ivan Klbík

Topoľčiansky park oficiálne otvoril svoju sezónu. V nedeľu sa tam konala veľká slávnosť pod záštitou OZ park Topoľčianky s názvom Ranžírung. Ide už o tretí ročník obnovenej tradície, ktorá sa tu kedysi odohrávala každý rok.

Ranžírung bola tradičná slávnosť jarného vynášania exotického rastlinstva z oranžérie do okolia zámku, kde potom tieto rastliny v letných mesiacoch skrášľovali park. Išlo hlavne o rôzne palmy, banánovníky, citrusy a iné rastliny, ktoré neboli schopné v našich podmienkach prezimovať.

Podobne ako za starých časov, ani teraz v parku nechýbal šľachta, ktorá pozorne sledovala vynášanie exotických rastlín. Samozrejme, nešlo o skutočných grófov. Do historických kostýmov sa obliekli členovia OZ park Topoľčianky. Vynášanie rastlín sa konalo za sprievodu muziky. Na nedeľnom Ranžírungu vystúpila folklórna skupina (FS) Drumbľa zo Zlatých Moraviec, FS Topoľnica z Topoľčianok a dychová hudba Podhrušovan z Topoľčianok.

Pozrite si si slávnosť Ranžírung v Topoľčianskom parku v našej priloženej fotogalérii!

Môže vás zaujímať:

Spev, hudba a tanec: Pri Zlatých Moravciach vypuknú folklórne slávnosti

Oživená tradícia v Topoľčianskom parku: Ranžírung otvoril tohtoročnú sezónu
23
Galéria
Zdroj: Ivan Klbík
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM