Richard Pročka Kultúra

Páva si konečne našla ženícha!

V nedeľu večer sa v Skýcove, po takmer dvojhodinovom predstavení Ochotníckeho divadelného súboru Hrušov, ozýval zaslúžený potlesk. Anka si nakoniec vybrala ženícha sama a Katku popýtal dobre zabezpečený záletník.

45 rokov po tom, ako Skýcovčania Páve tlieskali naposledy, sa do tejto obce vrátila pod režisérskou taktovkou Ľubomíra Hosťoveckého. V roku 1967 sa hrala pod vedením Júliusa Kuruca, miestneho pedagóga a riaditeľa ZŠ v Skýcove. Autorkou hry je naša Božena Slančíkova Timrava, ktorá sa radí do druhej vlny slovenského literárneho realizmu. Súčasťou tohto vidieckeho príbehu v štyroch dejstvách o sobáši prieberčivej Anky, prezývanej Páva, sa stali vo svojej 18. divadelnej sezóne talentovaní ochotníci zo súboru Hrušov. Ako prezradil vedúci ODS Hrušov Ľubomír Hosťovecký, súbor pôsobí pri Miestnom odbore Matice slovenskej v Skýcove a zameriava sa najmä na ľudové hry slovenských autorov. Páva teda nebola celkom obyčajným predstavením a ukrývala v sebe symboliku jednak generácii hrajúcich v súbore a tiež tých, ktorí v obecenstve sedeli aj pred rokmi.

Napriek tomu, že v súbore vystupujú „herci z ľudu“, bolo predstavenie odohrané s veľkou dávkou profesionality. Ako mali možnosť zažiť aj v tento nedeľný večer diváci v miestnom kultúrnom dome, ochotníci do známeho predstavenia vložili čosi navyše – lásku k umeniu, ktoré robia a lásku k ľuďom, pre ktorých hrajú. Snáď aj vďaka tomu bolo možné v obecenstve vidieť dobrovoľne sedieť také ročníky, ktoré by ste v meste na predstavení klasickej ľudovej hry hľadali len veľmi ťažko. Nechajme sa teda prekvapiť, čo si pre nás títo srdeční ľudia pripravia na budúce.

Páva si konečne našla ženícha!
1
Galéria
pava
14
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM