Peter Klimant Kultúra

Otec a dcéra ukážu svoje majstrovstvo: V Zlatých Moravciach sa chystá veľká výstava

Milovníci umenia si už čoskoro prídu v Zlatých Moravciach na svoje. V našom meste sa chystá špeciálna výstava, na ktorej si budeme môcť prezrieť umeleckú prácu otca a dcéry. O čo presne ide?

Ilustračný obrázok k článku Otec a dcéra ukážu svoje majstrovstvo: V Zlatých Moravciach sa chystá veľká výstava
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Držiteľka viacerých ocenení v Taliansku Katarína Drienovská a amatérsky rezbár a výtvarník Jozef Drienovský predstavia svoju tvorbu na Výstave obrazov otca a dcéry v Zlatých Moravciach. Spolu s nimi sa predstaví výtvarníčka Diana Pechová. Výstava bude pre návštevníkov sprístupnená v priestoroch pobočky Ponitrianskeho múzea, v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach od 15. augusta do 30. septembra tohto roka.

Umelec od mlada

Jozef Drienovský sa začal venovať amatérskemu rezbárstvu po strednej škole. „Bol členom výtvarného krúžku pri Calexe, kde ako jediný vystavoval na miestnych a okresných výstavách plastiky z dreva. Neskôr vzbudil jeho záujem kameň. Po nástupe do kamenárstva, kde pracuje dodnes, sa naučil do neho sekať písmo a osvojil si techniky práce s ním,“ informovala Ľubica Packová–Zahradárová z Ponitrianske­ho múzea.

Amatérskemu maľovaniu akrylom sa Drienovský venuje tri roky. Na výstave predstaví výtvarné diela s motívom krajiniek a kvetov, pri ktorých mu slúžia ako predlohy väčšinou vlastne vyhotovené fotografické snímky, ale i plastiky z dreva a štylizované postavy z kameňa.

Ocenili ju i v Taliansku

Jeho dcéra Katarína Drienovská sa od detstva zaujímala o kresbu a maľbu, čo ju viedlo k výberu štúdia na ZUŠ v Zlatých Moravciach, neskôr na Strednej škole úžitkového výtvarníctva v Bratislave. V súčasnosti žije a tvorí v Salerne. V Taliansku mala od roku 2007 viacero výstav a získala niekoľko ocenení. V roku 2007 získala Medzinárodnú cenu umenia San Crispino, kde jej bola udelená strieborná medaila prezidenta republiky. V Zlatých Moravciach predstaví portréty, krajinky, zátišia s použitím techniky akrylu, olejomaľby, ceruzky a pastelky.

Svojimi dielami obohatí výstavu i výtvarníčka Diana Pechová. Na ZUŠ v Zlatých Moravciach získala základy pre maľbu, kresbu a ostatné techniky, ktoré neskôr rozšírila na Strednej škole úžitkového výtvarníctva a Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Vo svojej tvorbe sa venuje kombinovaným, experimentálnym a multimediálnym technikám. Jej výtvarné vyjadrovanie prechádza od abstraktného ku konkrétnemu, prepája a pozoruje vesmírne sféry, vzťahy, energie, makro a mikrokozmos.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM