Rôzne

Oslavy SNP v Moravciach počas komunizmu? Pozrite si unikátne zápisky z diania v našom meste

Veľké ceremónie, kopec ľudí, filmy, výstavy i besedy. Oslavy výročia SNP v Zlatých Moravciach sa v minulosti líšili od tých dnešných.

Ilustračný obrázok k článku Oslavy SNP v Moravciach počas komunizmu? Pozrite si unikátne zápisky z diania v našom meste
Zdroj: Dnes24.sk

Dnes si pripomíname 75. výročie Slovenského národného povstania (SNP), ktoré vypuklo presne 29. augusta 1944. Táto významná udalosť sa priamo dotkla aj Zlatých Moraviec. K prvým bojom na území nášho mesta počas povstania došlo dňa 31. augusta 1944 na Beňadickej ceste, dnes ulica SNP.

Slováci na povstanie nezabúdajú a po ukončení vojny až do dnešných dní si každoročne tento významný míľnik našich dejín pripomínajú.

Deje sa tak i v Zlatých Moravciach, kde sa vždy koncom augusta stretnú predstavitelia mesta spoločne s viacerými Zlatomoravčanmi pri soche partizána, aby si tu spoločne uctili pamiatku padlých.

Kladú sa vence a hovoria sa príhovory. Tak to vyzerá v súčasnosti, aké ceremónie však prebiehali počas osláv SNP za vlády komunistov? Kronika mesta pozná odpovede…

Družstvo zvýšilo produkciu

Za komunistov prebiehali tieto oslavy v porovnaní s dneškom v úplne inom duchu. Prípravy sa začínali už v polovici augusta a zapájal sa do nich každý. Zlatomoravecké Jednotné roľnícke družstvo dokonca využilo SNP na zvýšenie svojej produkcie.

„V polovici mesiaca sa už začali prípravy osláv 15. výročia SNP. Každý podnik, úrad i občan si uvedomil význam SNP a ochotne sa zapájal do rámca osláv. Ani naše JRD nezaostalo, ba z tejto príležitosti vzalo si za príklad výzvu družstevníkov pre zvýšenie produkcie,“ uvádza záznam kroniky mesta z roku 1959.

Oslavy v spomínanom roku vypukli 22. augusta o deviatej hodine ráno. Program sa udial v takzvanom Dome osvety a na námestí. Nechýbali hymny, kladenie vencov a dávka kultúry v podobe dychovky a folklóru. V súčasnosti sa na oslavách SNP zíde len malá skupinka ľudí, v roku 1959 ich bolo značne viac.

Prišla dokonca i zahraničná návšteva, s ktorou sa Zlatomoravčania vybrali až do Zlatna. „Z mesta sa vybralo veľa obecenstva na čele s funkcionármi OV – KSS, ONV,MNV a i. na Zlatno, na zraz partizánskej skupiny kpt. Maximova, ktorá bojovala v SNP na území nášho okresu a zdržovala sa dlhšie na Zlatne. Medzi početnými prítomnými hosťami bol aj bulharský konzul Smirnov,“ opisuje kronika.

Premietali sa i filmy

Kultúrna časť programu nebola len o dychovke a folklóre. V roku 1961 sa po hudobnej vložke premietal i film, o čom presne bol však môžeme len hádať. Zápisky z iných rokov však už názvy filmov uvádzajú.

„Pred kinom už od 14. hodiny vyhrávala dychová hudba Mestskej hudobnej školy. Po oslave bol premietaný film „O sivom holubovi“,“ uvádza kronika. Záznam z roku 1965 zas hovorí o premietaní filmu „Chvejúca sa zem“.

V niektoré roky boli okrem filmov pre ľudí pripravené i rôzne výstavy fotografii, ktoré dokumentovali priebeh Slovenského národného povstania v našom meste.

Pálenie vatry

Vrcholom osláv SNP v Zlatých Moravciach bolo kedysi pálenie takzvanej partizánskej vatry, ktorá sa pálila v Žitavanoch. Tie patrili až do roku 2002 do Zlatých Moraviec ako ich mestská časť.

„V sobotu 30. augusta už tradične vyvrcholili oslavy 42. výročia SNP zapálením „partizánskej vatry“ Na vŕškoch v časti mesta Žitavany v krásnom prírodnom amfiteátri. Hlavným programom bola beseda s priamymi účastníkmi SNP a potom mládežnícke hudobné skupiny pozvali účastníkov do tanca,“ uvádza sa v kronike z roku 1986.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM