Správy

Od pondelka čakajú Nitriansky kraj ZMENY: Čo všetko nám dovolí Covid automat?

Prichádza ďalšie uvoľňovanie opatrení. Na ústupe je aj pravidelné testovanie. Sledujte, čo všetko sa zmení aj v Nitrianskom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Od pondelka čakajú Nitriansky kraj ZMENY: Čo všetko nám dovolí Covid automat?
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

V pondelok 3. mája vstúpi do platnosti nový Covid automat. Ani jeden okres na Slovensku nie je podľa neho v čiernej fáze. V bordovej fáze ich bude desať, červených bude 60 a v ružovej fáze ich bude deväť.

Farbu zmení aj celoslovenský Covid automat. Slovensko prechádza od 3. mája do druhého stupňa varovania, teda do červenej fázy. Pravidlá pre okresy sa budú určovať na základe regionálnej situácie a podľa farby okresu.

V Nitrianskom kraji sa situácia zlepšuje. Od pondelka sa k ružovým okresom Nitra, Nové Zámky, Topoľčany a Zlaté Moravce pridá okres Komárno. V červenej farbe, čiže v druhom stupni varovania, budú okresy Šaľa a Levice.

Zákaz až po deviatej

Zákaz vychádzania bude po novom v okresoch s lepšou epidemiologickou situáciou platiť len od 21.00 do 01.00 h nasledujúceho dňa. Týkať sa to bude okresov v I. a II. stupni varovania, teda ružových a červených podľa COVID automatu.

V bordových okresoch (III. stupeň varovania) bude zákaz vychádzania od 5.00 do 1.00 h nasledujúceho dňa. Zo zákazu budú výnimky ako doteraz.

Bez testu

V okresoch v 1. a 2. stupni varovania sa od 3. mája doterajšie pravidlá pre vstupy do prevádzok rušia. To znamená, že po novom sa pri vstupe do prevádzky nebudete musieť preukazovať negatívnym testom.

Test sa počas dňa, kedy neplatí zákaz vychádzania, nebude vyžadovať ani do práce. Platí to v okresoch v 1. a 2. stupni varovania.

Test budete potrebovať len, ak pracujete v čase zákazu vychádzania, ktorý platí od 21.00 do 1.00 hodiny nasledujúceho dňa. V tom prípade budete potrebovať v ružových okresoch test, ktorý nie je starší ako 21 dní a v červených okresoch test nie starší ako 14 dní.

Rovnaká výnimka platí pre vstup študentov vybraných odborov do priestorov a zariadení vysokých škôl. Negatívny test nie starší ako sedem dní alebo doklad o výnimke budú potrebovať výlučne pre čas od 21.00 do 1.00 h.

Viac o koronavíruse

S výnimkou čiernych okresov, ktoré na Slovensku aktuálne nemáme, sa zrušilo aj testovanie rodičov školopovinných detí a žiakov.

Test už nie je potrebný ani do prírody. Pohyb medzi okresmi nie je zakázaný.

Ďalšia zmena sa týka aj nakupovania. Od 9. mája 2021 sa v obchodných prevádzkach rušia vyhradené hodiny pre seniorov, ŤZP a ich sprievodcov.

V malom aj koncerty či divadlo

Od 3. mája budú povolené aj verejné kultúrne podujatia, teda divadelné, filmové produkcie, koncerty či výstavy. „Tie sa môžu organizovať v okresoch, ktoré sú nanajvýš v II. stupni varovania, teda v tzv. červenej fáze,“ uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) Daša Račková. Interiérové kiná ostávajú zatiaľ zatvorené.

Podujatia bude možné naplniť len na polovičnú kapacitu hľadiska, pričom v červených okresoch to môže byť maximálne 200 návštevníkov v exteriéri alebo 150 návštevníkov podujatia v interiéri.

Povolené budú len miesta na sedenie s dodržaným rozstupom. Návštevníci sa musia preukázať platným RT-PCR/LAMP testom na ochorenie COVID-19 nie starším ako 72 hodín, alebo antigénovým testom s platnosťou maximálne 24 hodín.

Testom sa nemusia preukazovať deti do 10 rokov, tí, ktorí boli zaočkovaní, resp. prekonali ochorenie COVID-19 pred menej ako 180 dňami.

Terasy či fitnescentrá sú otvorené podľa rovnakých pravidiel, ako sa prijali minulý týždeň. Naďalej platia opatrenia akými sú jedna osoba na 15 štvorcových metrov v prevádzke, nosenie respirátora v interiéri, dôkladná hygiena rúk či predpísané rozstupy.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM