Kristína Striešková Rôzne

Obyvatelia vs. investor, kto vyhrá?

Výstavba bytoviek negatívne zasiahla do každodenného života obyvateľov Ďateliniska. Nechcú ich, hoci projekt je vynikajúci.

Už len niekoľko dní delí obyvateľov Ďateliniska v Zlatých Moravciach od rozhodnutia Krajského stavebného úradu v Nitre, či investor pri výstavbe bytoviek získal povolenia v súlade so zákonom. Po rokoch sa začali v Zlatých Moravciach stavať byty. Súkromný investor pripravil zaujímavý projekt so šiestimi trojpodlažnými bytovkami v každej po 14 bytov, ktoré pôjdu do osobného vlastníctva. Začal stavať na pozemku v lokalite Ďatelinisko. Predtým tam takmer desaťročie chátrala materská škola. Obyvatelia Ďateliniska proti výstavbe spísali petíciu. Poukazujú na rozpor s územným plánom mesta, podľa nich pozemok má slúžiť na občiansku vybavenosť.

Na základe petície mesto Zlaté Moravce nepovolilo viaceré rozkopávky a práce na stavbe bytových domov. Námietkami a sťažnosťou sa už zaoberá aj Krajský stavebný úrad (KSÚ) v Nitre, ktorý má rozhodnúť, či investor získal povolenia v súlade so zákonom. Výstavba bytových domov na Ďatelinisku bola odsúhlasená ešte za bývalého vedenia mesta. Zástupca investora Viktor Šima tvrdí, že firma disponuje dokladmi, že stavajú iba na vlastných pozemkoch a na všetky práce majú vystavené aj príslušné povolenia. „Pozemok bol riadne kúpený, vlastníctvo je čisté, nie je ničím zaťažené. My by sme neboli začali, nemať súhlas a povolenie mesta Zlaté Moravce na hromadnú bytovú výstavbu. Bol robený proces územného konania verejnou vyhláškou, mohol sa k tomuto zámeru vyjadriť každý. Bolo vydané územné rozhodnutie i stavebné povolenie. Rovnako bolo platné aj búracie povolenie na starú škôlku, aj keď chápem, že jej asanácia mohla niekomu prekážať. Jedinú literu stavebného zákona sme neporušili, na všetko máme povolenie," uviedol Šima. K územnému plánu sa mesto zatiaľ nevyjadruje, podľa prednostu Jána Jamricha čaká na rozhodnutie z Krajského stavebného úradu. „Pokiaľ stavebný úrad povie, že tam nie je žiadny problém, možno si s tou petíciou neporadíme,“ uviedol Jamrich.

„Obyvatelia Ďateliniska na stretnutí na MsÚ predniesli svoj postoj k zámeru, výstavbe stavať, nakoľko sú známe veci, že Spoločný obecný úrad vydal stavebné rozhodnutie, stavebné povolenie aj územné rozhodnutie k tejto stavbe. Dokonca pán Jedlovský zo Spoločného obecného úradu vykonal štátny stavebný dohľad nad touto stavbou a konštatoval, že je to v poriadku. My sme sa vyjadrili, že si to nemyslíme, pretože územný plán mesta Zlaté Moravce hovorí niečo iné. Hovorí, že predmetná lokalita je zameraná a určená na občiansku vybavenosť. A v tejto súvislosti zhotoviteľ diela neučinil a nepretransformoval si toto územie na bytovú zástavbu. To znamená, že stavebný úrad konal tak ako konal. Vydal rozhodnutie, vydal stavebné povolenie. Mám vedomosti, že občania z Ďateliniska namietali proti tomuto stavebnému rozhodnutiu a stavebnému povoleniu na Krajskom stavebnom úrade. Krajský stavebný úrad je prvostupňový odvolací orgán a ten sa má jediný právo vyjadriť k tomu, či je to stavba v zmysle zákona. Mesto Zlaté Moravce nekoná v tejto veci, nakoľko čaká na rozhodnutie Krajského stavebného úradu ako prvostupňového orgánu. Spoločný stavebný úrad vykonáva prenesený výkon štátnej správy na samosprávu, to znamená, že to, čo voľakedy robil štát – vydával stavebné povolenia – dnes to vydáva Spoločný stavebný úrad. Samozrejme, že má nad sebou Krajský stavebný úrad a ten rozhodne ako rozhodne. Dúfam, že rozhodne spravodlivo v zmysle zákona,“ vysvetlil stanovisko mesta Ján Jamrich.

[color=#000099]­Petičný výbor: Všetko je to jeden veľký podvod, budeme žiadať zastaviť stavbu[/color] „Sme rozhodnutí dať trestné oznámenie na zhotoviteľa, a aj na Mesto, že mu to povolilo. A budeme žiadať zastaviť stavbu, zlikvidovať to, čo je už hotové. Lebo celá výstavba od začiatku bola jeden veľký podvod. Totiž, v tom rozpise – pláne, ako stavba bude prebiehať, je napísané – stavba dočasná. Videli ste už činžiak ako dočasnú stavbu?“ pýta sa Mihalko.// „To je jeden veľký podvod, aby sa tam bytovky mohli postaviť a potom zlegalizovať.“// Po zastupiteľstve pán Mihalko neskrýval spokojnosť. „Dopadlo to dobre, uvidíme aké úprimné boli slová tých, ktorí rečnili. Myslím tým aj pána primátora. Ak to bolo naozaj úprimné, tak som spokojný. Primátor zisťoval na Krajskom stavebnom úrade ako bude prvostupňový orgán v tejto veci postupovať. Naznačil, že výstavba bude zastavená. Zatiaľ sú to neoficiálne informácie.“ Ako nás informoval predseda petičného výboru Július Mihalko, petíciu podpísalo 151 obyvateľov Ďateliniska. Tvrdia, že nové bytové domy im zatienia slnko, zoberú zeleň, klesne hodnota ich bytov a zhorší sa kvalita bývania. Sťažujú sa na hluk, prach a rozkopávky, na zničené prístupové cesty k ich domom.

[color=#336600]­Projekt zahŕňa výsadbu zelene, drahé osvetlenie, sústavu detských ihrísk a parčík voľne priechodný pre všetkých[/color] Viktor Šima, projektový manažér stavby: „Ja som stavbár a snažím sa maximálne chápať ľudí, lebo čokoľvek by tu v budúcnosti vzniklo, tak demontáž bývalých objektov musela nastať. A demontáž je nepríjemná záležitosť. Dosť veľký problém bol so základmi, ktoré boli nadmerné. Keď toto všetko máte povynášať, vznikne aj prach. Aj tak sa ale snažíme dopady na obyvateľov minimalizovať. Panely sme žeriavom odvážali a melieme ich na našom dvore, nie priamo na stavenisku, tým sme odstránili až 70% buchotu. Už je tam čistá plocha. Ďalšia výstavba nepredstavuje ani pätinu nepríjemnosti čo boli pri demontáži.“ ** Keby nesúlad bol vážny, tak je tu už opatrenie** „Firma bude postupovať tak, že v prvom rade počká na rozhodnutie Krajského stavebného úradu, to je zákon. Viem, že ako tu nastali určité problémy u časti obyvateľstva, hneď bol spravený štátny stavebný dohľad na stavbe. Myslím si, že keby tento nesúlad bol vážny, tak je tu už opatrenie. Ale nič sa nedeje. A Krajský stavebný úrad nie je posledná dištancia. Keď by k niečomu došlo, tak sa musí nájsť vinník, kto spôsobil škody. Pokiaľ je nejaké podozrenie, že domy ľuďom praskli v dôsledku stavby, spoločnosť zabezpečí statika, aby praskliny posúdil. My sa budeme kultivovane snažiť, ale firma už tu prestavala dosť,“ hovorí manažér Šima a pokračuje. „Ako odborník – stavbár som prechádzal okolitú zástavbu. Hľadal som deštrukcie a z toho som usudzoval zloženie podložia. Či tam nie je bahno, nejaké úlomky. Až 90% sadaní okolitých domov je tohto podložia. Bolo to našou obavou a chceli sme mať na to podklady. Statika sme upozorňovali pri zakladaní stavby, aby to zohľadnil v šírke základov. Práce v objekte pokračujú. Na jednej časti sú už položené základy. Bude tu pekná výsadba, parkoviská, chodníky, všetko ekologické ako má byť. Chceme, aby to nejako vyzeralo. Vypracovali sme na vlastné náklady nie lacný projekt osvetlenia dnes tam blikajú dve lampy. Nechceli sme zástavbu, ale aby stredový fľak bol sústavou detských ihrísk a parkov voľne priechodných pre všetkých obyvateľov.“

Životné prostredie a kvalita súčasného bývania by mala skutočne zaujímať každého z nás. Aj to, kde sa budú o pár rokov hrať naše deti a vnuci, keď im zastaviame posledný kúsok sídliska. Dnes sa to deje u nás, zajtra sa to môže stať u vás, kompetentní by sa preto mali nad tým zamyslieť. „Nikto z nás nemá nič proti výstavbe nových domov, bytov, prevádzok. Myslíme si však, že úradníci by nemali bezhlavo povoliť výstavbu hocikomu a najmä hocikde, aj keď ide o súkromný pozemok,“ konštatuje obyvateľ z Ďateliniska.

Autor článku: Anna Mondočková Fotografie 1 – 8 Anna Mondočková Fotografie 13 – 27 Richard E. Pročka Video: Richard E. Pročka

Obyvatelia vs. investor, kto vyhrá?
1
Galéria
Bytovky_Datelinisko
27
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM