Rastislav Búgel Správy

Obnovia krásne výhľady: Zbúranú rozhľadňu na Vápennom vrchu nahradí nová

Na Vápennom vrchu nad obcou Skýcov vyrastie nová turistická rozhľadňa.

Ilustračný obrázok k článku Obnovia krásne výhľady: Zbúranú rozhľadňu na Vápennom vrchu nahradí nová
Zdroj: TASR

Obec na jej výstavbu získala dotáciu vo výške 35 000 eur z Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu z programu na podporu cestovného ruchu, informoval starosta Skýcova Tomáš Kolembus.

Nová rozhľadňa nahradí pôvodnú, ktorá bola pre zlý technický stav odstránená takmer pred desiatimi rokmi. Obec sa niekoľko rokov usilovala vybudovať novú, na výstavbu však nemala finančné prostriedky.

Vyše 18 metrov vysoká rozhľadňa bola súčasťou náučného chodníka Vápenný vrch.

Ponúkala výhľad až do vzdialenosti 100 kilometrov, za vhodných poveternostných podmienok bolo z jej vrcholu vidieť Malú Fatru s Veľkým a Malým Kriváňom na severe a maďarský Ostrihom na juhu.

V roku 2011 ju obec musela odstrániť, pretože bola v havarijnom stave.

Náučný chodník dlhý približne dva kilometre, ktorého súčasťou bola rozhľadňa, naďalej slúži turistom. Obec ho vybudovala v roku 2005 na Vápennom vrchu, ktorý bol kedysi pokrytý štôlňami na lámanie vápenca.

Na trase chodníka sa nachádza areál vápenných pecí. Vápenkárstvo patrilo v Skýcove k najstarším remeslám. V minulosti sa tu nachádzalo 84 funkčných pecí, obci sa podarilo obnoviť tri objekty v pôvodnom štýle.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM