Peter Klimant Samospráva

Občan žiadal mesto, aby opílilo nebezpečné konáre: Jeho žiadosť bola vyslyšaná, po takmer roku

Minulý rok v lete sa pán Roman sťažoval mestu na suché konáre pri detskom ihrisku, ktoré podľa jeho slov ohrozovali okoloidúcich. Tie boli opílené až tento mesiac. Prečo to Technickým službám trvalo tak dlho?

Ilustračný obrázok k článku Občan žiadal mesto, aby opílilo nebezpečné konáre: Jeho žiadosť bola vyslyšaná, po takmer roku
Zdroj: TASR

Občan podal na mesto sťažnosť a mestský podnik jeho problém vyriešil. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby riešenie problému netrvalo až desať mesiacov. Išlo pritom o problém, ktorý vraj priamo ohrozoval ľudí.

Nebezpečné konáre

V auguste 2015 adresoval pán Roman svoju sťažnosť na mesto prostredníctvom online služby Odkaz pre starostu. „Na ul. Mládeže sa pri detskom ihrisku nachádzajú čiastočne suché stromy, ktorých padajúce konáre ohrozujú okoloidúcich, prosíme o opílenie obschnutých konárov,“ uviedol Roman vo svojej sťažnosti.

Starostlivosť o verejnú zeleň a opiľovanie konárov mali v tom čase ešte na starosti dnes už neexistujúce Záhradnícke služby mesta. Tie po pár dňoch Romanovi odkázali, že opiľovanie prebieha podľa harmonogramu v spolupráci s Technickými službami mesta Zlaté Moravce z dôvodu absencie vysokozdvižnej plošiny v podniku.

Ako mesiace ubiehali, s problémom sa nič nerobilo. Pán Roman sa mestu cez službu Odkaz pre starostu pripomenul ešte niekoľkokrát, bezúspešne. „Už niekoľkokrát som upozorňoval na suché konáre v blízkosti detského ihriska na ul. Mládeže. Dočkáme sa konečne odstránenia týchto konárov a zamedzenie úrazu?“ Pýtal sa občan prostredníctvom internetovej služby.

Dočkal sa

Od januára 2016 prevzali povinnosti a kompetencie po zrušených Záhradníckych službách Technické služby mesta. Tie s problém taktiež nič nerobili, až do tohto mesiaca. Suché konáre boli podľa vyjadrenia Technických služieb opílené siedmeho júna, tri dni po poslednej Romanovej sťažnosti.

„Konečne, po rozhovore so zodpovedným pracovníkom Technických služieb suché konáre zo stromu odstránené, zostáva dúfať že budú aj odvezené,“ vyjadril sa Roman.

Prečo to trvalo tak dlho?

Pán Roman sa tak po desiatich mesiacoch dočkal. Prečo však musel tak dlho čakať? Obrátili sme sa priamo na Technické služby mesta, aby sme zistili odpoveď. Pracovník mestského podnika Branislav Varga nám povedal, že im na podnik chodí veľké množstvo podnetov a nedá sa všetko stihnúť naraz. „Musíme ku každému podnetu pristupovať individuálne. To, čo sa nestihlo za 30 rokov, nemôžme stihnúť za päť mesiacov,“ vyjadril sa Varga.

Tento prípad sa však trochu líšil od bežných podnetov ohľadom opiľovania konárov. Suché konáre sa totiž nachádzali pri detskom ihrisku, kde podľa ľudí ohrozovali okoloidúcich. Vedenia podniku sme sa preto pýtali, prečo z tohto dôvodu problém nezaradili hneď medzi prioritné prípady?

„V prípade, že sa v budúcnosti vyskytne takýto problém, kde budú konáre ohrozovať životy občanov, Technické služby mesta Zlaté Moravce pristúpia k okamžitému opíleniu takýchto konárov,“ odpovedala na našu otázku Andrea Hollá zo sekretariátu riaditeľa Technických služieb mesta. Prečo však tento konkrétny problém nebol zaradený medzi priority, nám nepovedala.

Môže vás zaujímať:

Dobrá správa pre psíčkárov: V našom meste pribudnú koše na psie exkrementy

Zlá správa pre milovníkov domácej pálenky: Mestská pálenica sa tento rok pravdepodobne neotvorí

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM