Kristína Striešková Rôzne

O zľavy za odpad musíte požiadať do 31. januára

Občania, ktorí chcú požiadať o zníženie či odpustenie poplatku za komunálny odpad a drobný stavebný odpad na území mesta Zlaté Moravce musia tak urobiť do 31. januára (utorok) 2012.

Poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady platí poplatník, ktorým je fyzická osoba a má v meste trvalý pobyt alebo prechodný pobyt alebo ktorá je na území mesta oprávnená užívať alebo užíva byt, nebytový priestor, pozemnú stavbu alebo jej časť, alebo objekt, ktorý nie je stavbou, alebo záhradu, vinicu, ovocný sad, trvalý trávnatý porast na iný účel ako na podnikanie, pozemok v zastavanom území mesta okrem lesného pozemku a pozemku, ktorý je evidovaný v katastri nehnuteľností ako vodná plocha. Výšku poplatkov za komunálny odpad, oslobodenie od platenia, resp. zníženie poplatkov rieši Mesto Zlaté Moravce vo svojom všeobecne záväznom nariadení (VZN).

Odpustenie od platenia sa vzťahuje väčšinou na občanov, ktorí sa dlhodobo nezdržujú v mieste trvalého bydliska, a to z dôvodu práce alebo štúdia v zahraničí, alebo pracujú v inom okrese, či starší občania dovŕšili určitú vekovú hranicu. Podľa schváleného nariadenia môže primátor v jednotlivých prípadoch na písomnú žiadosť znížiť poplatok aj pod najnižšiu sadzbu alebo oslobodiť poplatníka od platenia poplatkov za odpad. Občania, ktorí chcú požiadať o zníženie či odpustenie poplatku za komunálny odpad a drobný stavebný odpad na území mesta Zlaté Moravce musia tak urobiť do 31. januára (utorok) 2012. K žiadosti je potrebné doložiť doklady preukazujúce dôvody zníženia či odpustenia poplatku. Ročná sadzba poplatku na osobu predstavuje (0,0438 €/deň) po zaokrúhlení 16 €, (vlani 12,94 €).

Zníženie poplatku: **Mesto na základe predložených dokladov zníži sadzbu poplatku vo výške 50% – poplatníkovi v hmotnej núdzi, poplatníkovi, ktorý študuje a zároveň je ubytovaný mimo miesta trvalého pobytu, poplatníkovi staršiemu ako 70 rokov, fyzickej osobe – vlastníkovi nehnuteľnosti slúžiacej na prechodné ubytovanie, vo výške 30% – poplatníkovi s ťažkým zdravotným postihnutím. Možné je požiadať len o jeden typ úľavy. **Potrebné dokumenty: potvrdenie z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, potvrdenie o návšteve školy a o ubytovaní, doklad o mesačnom príjme dvojice alebo jednotlivca, fotokópia Preukazu občana s ťažkým zdravotným postihnutím a príjem dvojice alebo jednotlivca **Odpustenie poplatku: **z dôvodu dlhodobého pobytu v zahraničí, resp. štúdia, pracovného povolenia alebo potvrdenia o pobyte na území iného štátu, sobáša, prechodného pobytu v inom meste – obci s dokladom o úhrade poplatku za komunálne odpady v mieste prechodného pobytu, pri neužívaní nehnuteľnosti viac ako 90 po sebe nasledujúcich dňoch a na základe potvrdenia od príslušnej obce o zaplatení poplatku, potvrdenia o dlhodobom pobyte v ústavoch zdravotníckej alebo sociálnej starostlivosti.

Občania, ktorí nárok na zľavy nemajú, budú platiť poplatky za odpad ako im budú vyrúbené platobným výmerom. Ak nastali nejaké zmeny, rozhodujúce pre zmenu poplatkovej povinnosti, musia to oznámiť na MsÚ v Zlatých Moravciach. Do 31. januára 2012 si treba požiadať (občania s preukazom ZŤP) aj o úľavu dane z nehnuteľnosti.

Anna Mondočková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM