Adriana Blahová Iné športy

Novota: Tenis je tvrdý dril

Ján Novota (69) stál pri zrode organizovaného tenisu v Zlatých Moravciach. Približne v roku 1986 založil prvý tenisový oddiel a žiadal o jeho zaregistrovanie do súťaže. Slovenským tenisovým zväzom bol v decembri ocenený za rozvoj tenisu na Slovensku.

Ján Novota (nar. 28.3. 1942) tento rok oslávi sedemdesiatku. Život si však stále vychutnáva plnými dúškami. Vo voľnom čase si rád zahrá futbal s partiou o tridsať rokov mladších kolegov. Okrem športu miluje vinohradníctvo. Každoročne organizuje Burčiak Cup. Toto špecifické podujatie je medzi miestnymi rekreantmi veľmi obľúbené. Dodnes stíha zabezpečiť všetky činnosti spojené s chodom klubu, či už je to trénovanie, vypletanie rakiet, údržba dvorcov i financie pre klub. Prvé kurty v Zlatých Moravciach stáli v areáli Gymnázia J. Kráľa. Bolo to zhruba pred dvadsiatimi piatimi rokmi. Začínal so šestnástimi študentmi na pieskových dvorcoch. Postupne však dva kurty nestačili. Ján Novota vlastnými rukami postavil dvorce v rámci mestského športového areálu (pre domácich známy ako Calex). Najskôr bolo potrebné vyklčovať záhradky správcu mestského štadióna. „Pamätám si, ako sa rozčuľovali futbalisti, že sme im vyklčovali veľké topole, pod ktorými sa sem-tam flákali zamestnanci,“ spomína s úsmevom skúsený tréner. Kurty v areáli mestského štadióna sú výsledkom myšlienky a driny pána Novotu.

Jeho rukami prešli viacerí úspešní tenisti. Najväčší úspech dosiahol Maroš Horný. Stal sa Majstrom Slovenska a v úspechoch pokračuje aj v USA, kde momentálne študuje na univerzite. S najmenšími sa zúčastňuje Detského Davis Cup-u a Fed Cup-u. Tréner Novota je úplnou raritou súčasného tenisu. Pravdepodobne ako jediný na Slovensku trénuje zadarmo. Dokonca má k dispozícii niekoľko rakiet, ktoré požičiava. Na jeho tréningoch sa preto zapájajú všetci jeho účastníci. Zatiaľ čo jedni cvičia brušáky, drepy, šprinty, druhí hrajú cez sieť. Lepší a skúsenejší hráči mu samozrejme v trénovaní pomáhajú. „Hlavne k najmenším deťom treba pristupovať zdravou formou. Pri starších už treba byť razantnejší. A pokiaľ je zábava, tenisom je treba sa baviť, ale keď potrebujeme tvrdo pracovať, zábava ide bokom,“ vysvetľuje svoje trénerské postupy Ján Novota. „Tenis je hlavne tvrdý dril. Až potom sa môže prejaviť herná kreativita. Keď nie je technický a fyzický základ, v tenise ako individuálnom športe nie je šanca na úspech.“

Trénerské žezlo syn Jána Novotu asi neprevezme Ján Novota ml. hrával tenis súťažne od útleho detstva, istý čas bol dokonca trénerom. V 89. roku sa stal majstrom Západnej Virgínie (v USA) v kategórii High schol, Na štúdiách v Amerike však objavil čaro gitary, ktorej sa drží dodnes. S kapelou Absolut už vydal prvý album, na ktorom skupina spolupracovala aj s Henry Tóthom. Občas otcovi s tréningom vypomôže a reprezentuje klub v súťaži družstiev.

Počas dlhoročnej tenisovej praxe bol Ján Novota niekoľkokrát ocenený. Je držiteľom Čestného odznaku STZ a členom Čestného klubu ZsTZ (od roku 2008), kde figuruje aj Marián Vajda (tréner súčasnej svetovej jednotky Novaka Djokoviča). Turnaje organizované na kurtoch TK Zlaté Moravce prilákali do nášho mesta známe tváre slovenského showbiznisu – Petra Kočiša, Jozefa Vajdu, Ivana Vojteka či hokejistu Ľubomíra Višňovského.

Novota: Tenis je tvrdý dril
1
Galéria
novota zm
18
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM