Peter Klimant Rôzne

Nové zistenia o dominante nášho mesta: Zlatomoravecký platan a vek 150 rokov? Je to napokon inak!

Pozná ho každý Zlatomoravčan i ľudia zo širokého okolia. Platan javorolistý z centra nášho mesta patrí medzi hlavné dominanty Zlatých Moraviec. Až doposiaľ sa predpokladal jeho vek na úctyhodných 150 rokov. Odborník však tvrdí, že ide o nesprávny údaj.

Ilustračný obrázok k článku Nové zistenia o dominante nášho mesta: Zlatomoravecký platan a vek 150 rokov? Je to napokon inak!
Zdroj: Dnes24.sk

Mohutný platan javorolistý, ktorý sa nachádza v centre Zlatých Moraviec pri pošte, patrí jednoznačne medzi dominanty nášho mesta. Je štátom chránený a je dokonca i súčasťou zlatomoraveckého náučno-turistického chodníka. Až doposiaľ bol jeho vek odhadovaný na 150 rokov. Podľa najnovších zistení je však tento údaj nesprávny.

Vek platana sa odhadoval ešte v roku 1996, kedy bol navrhovaný na zaradenie medzi chránené stromy. Jeden z odborníkov, ktorí sa vtedy podieľal na určovaní tohto veku, bol aj Ľudovít Chládek zo Zlatých Moraviec, ktorý dnes priznáva, že jeho vek odhadli nesprávne. „Nakoľko sme nemali s určovaním veku stromov žiadne skúsenosti, odhadli sme jeho vek podľa rozmerov rovnakých stromov na Slovensku. To sme však vtedy nevedeli, že to nemusí byť správne,“ priznáva Chládek.

Podľa jeho vyjadrení ide o pomerne nepresnú metódu merania. Rast obvodu je totiž u každého stromu veľmi individuálny. Vidieť sa to dá pri viacerých príkladoch, kedy boli stromy vysadené naraz, no ich obvody sa líšia.

Miestny odborník sa preto pustil do nového skúmania, pri ktorom sa mu podarilo zistiť skutočný vek našej dominanty.

„Môžeme naisto tvrdiť, že platan pri Pošte určite nemá tých 150 rokov. Odhadujem to na maximálne 125 rokov. Všetky staré platany javorolisté na území nášho mesta boli vysadené po roku 1894, veľmi pravdepodobne v roku 1895 a boli vysadené vo veku asi 5 rokov,“ uvádza Chládek.

K tomuto záveru prišiel vďaka objaveniu starej fotografii z roku 1903. „Na fotke z roku 1903 je platan, ktorý má v tom čase asi 10–15 rokov. Ak teda odvtedy prešlo 112 rokov, vychádza mi to, že ten platan môže mať okolo tých 125 rokov,“ hovorí Chládek, ktorý dodáva, že najpresnejšie sa dá dostať k pravde práve vtedy, ak máme staré fotografie.

Foto: Ivan Klbik

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM