Kristína Striešková Rôzne

Nové byty už od budúceho roka

Obec Čierne Kľačany bude od budúceho roka disponovať novými sociálnymi bytmi. Výstavba by mala byť umiestnená pri hlavnej výjazdovej ceste, smerom na mestskú časť Prílepy, kde sa nachádzajú voľné obecné pozemky.

Samospráva obce, vzdialenej len 4 km od mesta Zlaté Moravce, plánuje začiatkom roka 2012 zrealizovať prvú plánovanú výstavbu dvoch 8 bytových domov. Predpoklady na začiatok výstavby spadajú ešte do tohto roka, no závisí to najmä na časovom vybavení potrebných dokladov a aj od počasia. Pripravené územie je vybavené vodovodom, plynom a elektrickým vedením. Kanalizácia v obci zatiaľ chýba, no riešenie je v napojení na vlastnú čističku odpadových vôd, ktorá bude vybudovaná pre bytové domy. Realizácia celoobecnej kanalizácie však patrí medzi ďalšie priority obce.

Financovanie výstavby bude realizované zo Štátneho fondu rozvoja bývania a z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Hlavným rozdielom medzi súkromnými nájomnými bytmi a sociálnymi bytmi, je dotácia zo strany štátu a taktiež obmedzená rozloha m<sup>2</sup>. Bytový dom ponúkne 3 trojizbové byty s rozlohou 62 m<sup>2</sup>, 3 dvojizbové byty s rozlohou 48 m<sup>2</sup> a 2 jednoizbové byty s rozlohou 34 m<sup>2</sup>. Čo sa týka počtu žiadostí, tak ten podľa vyjadrenia starostu obce Milana Šveca, prevyšuje plánovanú kapacitu nájomných bytov. „Momentálne je na obecnom úrade prijatých okolo 30 žiadostí, čo pri kapacite 16 bytov prevyšuje plánovaný počet o polovicu.“ A práve z tohto dôvodu starosta obce uvažuje do krátkej budúcnosti aj o rozšírení výstavby o ďalšie 2 bytové domy. „Keďže sme o výstavbu nájomných bytov zaznamenali veľký záujem, je možné uvažovať o rozšírení výstavby aj pre ďalších záujemcov z okolitých obcí, ktorí sa chcú stať obyvateľmi Čiernych Kľačian.“ Výberové konanie nájomníkov bude realizované komisiou, zostavenej pravdepodobne z poslancov obecného zastupiteľstva. V súčasnosti má už obec vypracovanú projektovú dokumentáciu a pripravuje stavebné povolenie. Záujemcovia však stále môžu podávať žiadosti na obecnom úrade v Čiernych Kľačanoch. V žiadosti je potrebné uviesť veľkosť bytu. Ak žiadateľ má e-mailovú adresu, môže ju uviesť vo svojej adrese.

Podľa slov starostu sa o výstavbe uvažovalo aj v minulosti. „Medzi úlohy samosprávy patrí predsa všestranný rozvoj obce a uspokojovanie potrieb obyvateľov, čím chceme pomôcť hlavne mladej generácii v otázke bývania, zabrániť tak odchodu produktívneho obyvateľstva z obce do okolitých miest a napraviť tak pokles prirodzenej reprodukcie obyvateľstva v obci“, skonštatoval starosta.

Bytovky_Cierne_Klacany
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM