Kristína Striešková Kultúra

Nová Baňa bude znova " žiť " POPROCK FESTom

Už po tretí raz sa bude toto leto v Novej Bani konať festival neprofesionálnych hudobných skupín a interpretov s rôznym žánrovým zameraním.

Poprock fest je zároveň svojím spôsobom alternatívou k profesionálnej scéne. „Dáva možnosť získať nové pódiové skúsenosti nielen herne vyspelým kapelám, ale aj tým menej skúseným. Zároveň sprostredkováva miestami až neočakávaný kultúrny zážitok diváckej verejnosti za veľmi slušnú cenu,“ uviedol pre TASR koordinátor festivalu Jaroslav Svetík.
Festival sa koná vždy v posledný júlový piatok a sobotu. Tento rok sa teda uskutoční 29. a 30. júla. Podľa Svetíka ho otvorí detský súbor miestnej Základnej umeleckej školy ACCUSTICK KVINTET. Celkovo bola podľa jeho slov účasť dohodnutá s 21 kapelami, z toho štyri prídu z Českej republiky.

„Už býva zvykom, že prvý deň je ukončený diskotékou na spôsob retro a je bežné, že na „parkete“ sa vytancujú hudobníci s divákmi. V sobotu prebehne súťaž vo varení guláša a ostané sa ukáže podľa toho, ako do festivalu naplníme plánované príjmy,“ podotkol na margo programu Svetík.
Každý ročník však podľa jeho slov znamená novú skúsenosť. „Nie sme profesionáli, ale každý rok sme sa niečo naučili. V prvom ročníku sa nám prihlásilo približne 25 kapiel. V druhom 35 a v tomto ročníku sme už vyberali zo 65 prihlásených hudobných skupín. Divácky záujem bol v prvom ročníku do 200 návštevníkov denne pri, povedzme, vlažnom záujme mesta,“ podotkol. V druhom pri zhoršenom počasí bolo viac ako 300 divákov a v tomto ročníku organizátori predpokladajú za pekného počasia okolo 500 divákov denne. „Zdá sa, že už aj mestu záleží na tomto podujatí viac ako v predošlé roky. Ak by nám počasie neprialo, pracujeme na mokrom variante a ten by prebehol v miestnom kine, samozrejme, v úspornejšom režime,“ dodal.
Podnet na vznik takéhoto druhu podujatia prišiel od mladých ľudí. „Tí nás upozornili, že by sa malo niečo pre nich urobiť prostredníctvom hudby a my sme len vyplnili prázdny priestor. V tom čase nám pomohlo Občianske združenie Správna cesta, ktoré malo v predmete činnosti prácu s mládežou a prvé dva ročníky sa konali pod jeho formálnym prikrytím. Vtedy sme ešte netušili, že podujatie prekročí regionálny rámec,“ ozrejmil Svetík.
Postupne sa medzi organizátormi vyprofilovala skupina, ktorá si je názorovo blízka a rozumie si v každom ohľade. „Pre tento ročník už máme vytvorené vlastné občianske združenie pod názvom RETRO,“ uviedol.

Festival sa koná v miestnom rekreačnom areáli Tajch s možnosťou kúpania, stanovania a občerstvenia. Miestni podnikatelia sa podľa Svetíka podujali radikálne vylepšiť stravovacie možnosti. „My sa zase pousilujeme dopracovať celkovú atmosféru. Zostáva len veriť, že nás nesklame počasie,“ dodal.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM