Richard Pročka Kultúra

Nitriansky biskup na ukončení výstavy

25. júnom sa uzavrela v MsKS v Zlatých Moravciach veľká výstava usporiadaná k 1150. výročiu príchodu vierozvestcov na územie Slovenska.

Výstava, ktorá začala 21. júna, sa včera o 14:00 hodine ukončila v divadelnej sále MsKS v Zlatých Moravciach za prítomnosti nitrianskeho biskupa Viliama Judáka, primátora mesta Petra Lednára a Mariana Javora, správcu farnosti v Zlatých Moravciach.

Výstava Moravčanom predstavila liturgické predmety a umelecké diela, ktoré prezentujú život a odkaz sv. Cyrila a Metoda a zároveň vývoj kresťanskej kultúry od jej cyrilo-metodských začiatkov až po súčasnosť.

Primátor mesta sa dostavil s malým meškaním, pretože jeho účasti na ukončení výstavy predchádzali rokovania o osude zlatomoraveckej nemocnice. Organizátor výstavy Miroslav Kráľ zaskočil biskupa i primátora v okamihu, keď ich požiadal o príhovor. Obaja túto výzvu nečakali, i keď ich príhovory boli zahrnuté v programe slávnostného ukončenia. O program sa postaralo Komorné trio a zmiešaný zbor Carmina Vocum zo Zlatých Moraviec. Obe telesá patria pod ZUŠ v Zlatých Moravciach a vedie ich Mgr. Zuzana Molnárová.

Biskup vo svojom príhovore okrem iného spomenul, že Zlatomoravecko sa hlási ku kresťanstvu, čoho dôkazom je aj pyxida z Čiernych Kľačian, ktorú sem pravdepodobne priniesli vierozvestci a vyzval k zachovávaniu cyrilo-metodského dedičstva vo všetkých smeroch ľudského života.

Fotografie:
1. Príhovor správcu farnosti v Z. Moravciach Mariana Javora
2. Príhovor nitrianskeho biskupa Viliama Judáka
3. Príhovor primátora Zlatých Moraviec Petra Lednára, vpravo organizátor výstavy Miroslav Kráľ
4. Vokálna skupina Carmina Vocum zo Zlatých Moraviec (vedúca Mgr. Zuzana
Molnárova druhá zľava)
5. Spieva poslucháč VŠMU Marek Pogoda a na klavír hrá absolventka VŠMU Ľubica
Varhaníková
6. V popredí nitriansky biskup Viliam Judák a správca farnosti v Z. Moravciach Marian Javor, v ďalšom rade primátor
mesta Z. Moravce Peter Lednár s rodinou.

Koniec výstavy
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM