Veronika Kalinová Rôzne

V Nitrianskom kraji je bez práce 51 177 ľudí. Voľných miest je iba 576...

Miera nezamestnanosti na Slovensku vo februári vzrástla na 14,71 %. V Nitrianskom kraji je situácia rovnaká. Výška nezamestnanosti sa vyšplhala na 14,58 %. Podľa ministra je dôvodom stav ekonomiky a nie Zákonník práce.

Ilustračný obrázok k článku V Nitrianskom kraji je bez práce 51 177 ľudí. Voľných miest je iba 576...
Foto: Jozef Milan

Rastúca nezamestnanosť

Vysoká miera nezamestnanosti v našom kraji v porovnaní s minulých mesiacom stúpla o 0,26 %. V Nitrianskom kraji je ľudí bez práce 51 177, pričom oproti januáru sa počet nezamestnaných zvýšil o 2 900 ľudí. V celom kraji je k dispozícii iba 576 voľných miest, čo predstavuje veľmi malé percento reálneho zamestnania potenciálneho uchádzača o zamestnanie.

Z údajov, ktoré zverejnilo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR, bolo na slovenských úradoch spolu evidovaných 397 070 uchádzačov o zamestnanie. Ich počet sa medzimesačne zvýšil o 0,38 %, čo predstavuje 20 362 obyvateľov.

Je za tým stav ekonomiky

Najnovšie údaje o zvyšujúcej sa nezamestnanosti na Slovensku za január 2013 ministra práce Jána Richtera netešia. Dôvodom takéhoto vývoja je však podľa jeho slov otázka stavu ekonomiky a odbytového zabezpečenia jednotlivých firiem. „Ale znova opakujem, žiadny Zákonník práce,“ vylúčil Richter.

„Som pevne presvedčený, že sa nám podarí pripraviť rozmer nových investícií, ktoré budú podmienené novými pracovnými miestami,“ avizoval minister. Očakáva však, že aj keď prejde zimné obdobie, môže sa na nezamestnanosti prejaviť sezónnosť prác. Pretože napríklad stavebné firmy či poľnohospodári budú zamestnávať viac ľudí.

Čo hovoria analytici?

„Miera nezamestnanosti na Slovensku je v súčasnosti na takej úrovni, ako bola naposledy na jar 2004. Ak sa dočkáme tento rok ešte vyššieho čísla, bude to pravdepodobne vo februári. V marci by potom mala nezamestnanosť už postupne klesať,“ uviedol analytik Home Credit Michal Kozub. „Medziročný nárast o vyše jeden percentuálny bod nie je náhodný. Okrem ekonomickej neistoty sa pod neho výrazne podpísali legislatívne zmeny platné od januára, predovšetkým zvýšenie odvodového zaťaženia dohodárov a novela Zákonníka práce,“ povedal predseda predstavenstva personálnej spoločnosti McROY Group Michal Duška.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM