Kultúra

Netradičná výstava v Mestskom múzeu v Moravciach: Uvidíme bábiky z celého sveta

V zlatomoraveckom kaštieli budeme môcť už čoskoro obdivovať netradičnú výstavu. Prečítajte si, čo si pre nás pripravilo Mestské múzeum...

Ilustračný obrázok k článku Netradičná výstava v Mestskom múzeu v Moravciach: Uvidíme bábiky z celého sveta
Zdroj: Dnes24.sk

Väčšina ľudí má doma nejakú bábiku, ktorú kúpili svojmu dieťaťu, priniesli si ju ako suvenír z krajiny, ktorú navštívili, alebo patrila ich rodičom, či manželke. Jaroslav Burjaniv ich má vyše sto a nie sú to obyčajné bábiky. Pochádzajú z rôznych kútov sveta, ktoré navštívil, alebo ich dostal do daru.

Bábiky z celého sveta

„Prvú bábiku dostal ako dar od dievčaťa z Japonka a druhú od priateľa z Walesu, s ktorými si dopisoval ako študent. V tom čase však ešte netušil, že ho tieto výnimočné bábiky natoľko očaria, že ich začne zbierať a vytvorí tak unikátnu zbierku svojho druhu. Po dlhoročnej pauze, keď v 90-tych rokoch začal pracovať v Indii, si okrem fotografií priniesol z tejto krajiny i niekoľko bábik. Neskôr začal pracovať v Rusku, odkiaľ si tiež priniesol obdivuhodnú zbierku krojovaných bábik. V tom čase ich kupoval s vedomím, že po návrate na Slovensko ich rozdá svojim priateľom ako darček. A práve vtedy nastal ten zlom – nevedel sa s nimi rozlúčiť a začal sa venovať ich zbieraniu,“pri­blížila vznik koníčku pána Burjaniva Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianske­ho múzea.

Ako ďalej uviedla, postupne sa jeho zbierky rozrástli o bábky z Uzbekistanu, Litvy, Mexika, Vietnamu, Belgicka, Španielska, Egypta a iných krajín, ktoré navštívil nielen pracovne, ale i v rámci dovolenkového pobytu.

Cestovateľská beseda

V pondelok 15.5.2017 o 10­.00 hod. a o 15.00. hod., bude v priestoroch múzea s Jaroslavom Burjanivom beseda Záhady a zaujímavosti Indie. „Na úvod autor zbierky porozpráva o jej vzniku a predstaví štyri digitálne knihy o Indii, ktoré napísal. Prostredníctvom ukážky fotografií porozpráva o zaujímavostiach z ciest nielen po Indii, ale i Petrohrade, Egypte, Uzbekistane a iných krajinách, ktoré navštívil a z ktorých si priniesol bábiky,“ povedala Packová-Zahradárová, podľa ktorej nebude chýbať ani zmienka o jeho rodnej krajine – Slovensku a bábikách s typickými ľudovými krojmi.

Samotná výstava bábik pod názvom – Bábiky z rôznych kútov sveta potrvá v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach od 15. mája do 14. júla 2017.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM