Peter Klimant Správy

Nepomohli protesty ani podpisy: Projekt výstavby závodu na zhodnocovanie plastov pokračuje

Až 11 tisíc ľudí zo Zlatých Moraviec a okolia dalo najavo svoje "NIE" pre výstavbu závodu na zhodnocovanie plastov v našom meste. Ako sa zdá, ani také veľké množstvo podpisov nestačí. Projekt pokračuje...

Ilustračný obrázok k článku Nepomohli protesty ani podpisy: Projekt výstavby závodu na zhodnocovanie plastov pokračuje
Zdroj: TASR

Projekt výstavby závodu na zhodnocovanie plastov v priemyselnom parku v Zlatých Moravciach pokračuje napriek odporu obyvateľov i vedenia mesta. Petíciu proti výstavbe závodu podpísalo vyše 11 000 obyvateľov Zlatých Moraviec a blízkeho okolia.

Len cez jej mŕtvolu

Primátorka Serafína Ostrihoňová na februárovom stretnutí zástupcov mesta so zástupcami investora zdôraznila, že „vytriedený zmesový odpad z Talianska a celej Európskej únie sa bude do Zlatých Moraviec dovážať len cez jej mŕtvolu“.

Aktivisti sú presvedčení o negatívnych dosahoch závodu na životné prostredie i zdravie obyvateľov. Členovia občianskeho združenia Život pre Moravecko chcú využiť všetky zákonné možnosti proti schváleniu a následnej realizácii závodu v meste, konštatuje Marta Balážová, mestská poslankyňa a predsedníčka občianskeho združenia.

Konateľ hovorí o dezinformačnej kampani

Konateľ investora WFF Drevotes, spol. s r.o. Alojz Senárik hovorí o dezinformačnej kampani a neštandardnom správaní sa vedenia mesta. „Zmenou územného plánu chcelo mesto vytvoriť zelenú zónu uprostred priemyselného parku, v ktorom firmy produkujú zdraviu škodlivý odpad. Spodné vody sú tu zamorené trichlóretylénom po Calexe, čo je precedens, z ktorého sa smeje celé Slovensko,“ skonštatoval Senárik.

Presviedča, že závod nebude mať žiadne negatívne vplyvy na životné prostredie ani zdravie obyvateľstva a na realizácii zámeru trvá. O výstavbe tak rozhodnú štátne inštitúcie. Projekt je v štádiu posudzovania vplyvov na životné prostredie.

95.000 ton odpadu ročne

Investor má záujem postaviť v Zlatých Moravciach prevádzku zaoberajúcu sa energetickým zhodnocovaním plastov. Ročne plánuje spracovať vyše 95 000 ton odpadu. Vstupnou surovinou je vytriedený plast zbavený PVC v množstve 65 % a zmes papiera a dreva v množstve 35 %. Podľa projektovej dokumentácie by mal byť plastový odpad dovážaný z Talianska. Podľa Senárika však investor uvažuje o zmene vstupnej suroviny a namiesto vytriedeného zmesového odpadu z Talianska plánuje využívať komunálny odpad z okolitých skládok.

Šesť samostatných prevádzkových jednotiek by malo podľa projektovej dokumentácie tvoriť nový energetický zdroj s celkovým výkonom 24 megawattov, podľa Senárika však bude výkon predstavovať 8 až 16 megawattov. Prevádzková jednotka má byť rozdelená na skladové priestory spojené s úpravou vstupného materiálu, priestory pre technológiu termického rozkladu vstupného materiálu (technológia depolymerizácie) a priestory pre energetické centrum (centrum kogenerácie). Každá prevádzková jednotka by mala byť prevádzkovaná samostatným užívateľom. Predpokladané investičné náklady na technologický celok sú vyčíslené na 72 až 90 miliónov eur. Investori plánujú vytvoriť spolu 96 pracovných mi­est.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM