Správy

Neďaleká obec na históriu nezabúda: Stojí v nej výnimočný pamätník, FOTO

Jediný pamätník pripomínajúci boje kresťanských vojsk s Turkami na Slovensku sa nachádza v obci Veľké Vozokany v okrese Zlaté Moravce. Socha bronzového leva na mramorovom podstavci z roku 1896, ktorá sa opakovane stáva terčom vandalov, by mala prejsť obnovou.

Ilustračný obrázok k článku Neďaleká obec na históriu nezabúda: Stojí v nej výnimočný pamätník, FOTO
5
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

„Pripravujeme realizáciu kompletnej reštaurátorskej štúdie na záchranu a obnovu národnej kultúrnej pamiatky. V jej okolí by sme chceli realizovať výsadbu okrasnej zelene, osadiť nové informačné tabule a lavičky. V pláne máme aj vybudovanie kamerového systému pri národnej kultúrnej pamiatke z dôvodu jej ochrany pred poškodením,“ informovala starostka Justína Pálková.

Padli aj šľachtici

Prvá víťazná bitka medzi Turkami a kresťanským vojskom na území Slovenska sa odohrala v auguste 1652 medzi obcami Veľké a Malé Vozokany na mieste zvanom Martovo pole. Na odpor proti 4 000 Turkom rabujúcim Ponitrie sa postavilo 1 300 kresťanov. Bitka, počas ktorej bolo zabitých 48 kresťanov a 800 Turkov, trvala dva dni. Už v prvý deň vo večerných hodinách padli v boji štyria členovia šľachtického rodu Esterháziovcov.

„Prvý pamätník na počesť bitky dal už v roku 1734 postaviť ostrihomský veľprepošt Imrich Esterházi. Kamenný obelisk, ktorý bol postavený na mieste, kde Františkovi Esterházimu Turek odťal hlavu, zničil zub času,“ uviedla Anna Jurišová z Krajského pamiatkového úradu v Nitre.

Rodina Esterháziovcov sa rozhodla postaviť nový pamätník, ktorý mal pripomínať tragédiu ich rodu.

Kamenný obelisk bol v roku 1896, pri príležitosti milénia uhorského štátu, nahradený novým pomníkom podľa návrhu sochára Bélu (Vojtecha) Markupa z Hámrov. Sediaci bronzový lev drviaci tureckú zástavu je otočený v smere bitky, vypína sa na mramorovom podstavci. Nápisy v latinčine a maďarčine popisujú stručný priebeh bitky a osud štyroch Esterháziovcov.

Vandali úradovali

Pred desiatkami rokov mramorové tabule, ktoré celú udalosť pripomínali, rozbili vandali. „Zmizla časť bronzovej kopije, ktorá bola súčasťou pamätníka. Vo vnútri sochy sa dokonca usídlili sršne, ktoré dnu vleteli cez papuľu leva. K ničivým účinkom vplyvu času sa v roku 2013 pridali i novodobí vandali, ktorí prispeli k ďalšej deštrukcii pamätníka. Zvalili sochu leva z podstavca a napílením jeho jednotlivých častí došlo aj k tvarovým deformáciám plintusu a tiež k posunutiu kamenných blokov podstavca,“ vymenovala poškodenia pamiatky Jurišová.

Obec sa rozhodla pre obnovu leva, ktorý bol prevezený do reštaurátorského ateliéru. Komplexná obnova po vandalských zásahoch spočívala v odstránení a náprave mechanických poškodení, ale aj vo vyhotovení nového nerezového kotvenia, ktoré sa stalo pevným prepojovacím článkom bronzovej sochy leva s kamenným podstavcom a ktoré značne obmedzuje možnosť zhodenia sochy z podstavca a jej krádeže. Po rekonštrukcii sa veľkovozokanský lev v auguste 2018 vrátil späť do obce.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Viac informácií zo Zlatých Moraviec a okolia

Veľké Vozokany
5
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM