Peter Klimant Samospráva

Nečakaná správa z radnice: Mesto znížilo plat viceprimátorky, TOĽKOTO bude po novom dostávať

Viceprimátorka Zlatých Moraviec Marta Balážová donedávna za výkon svojej funkcie poberala mesačne slušný balík peňazí. Tomu je však koniec. Radnica prehodnotila výšku jej platu a poriadne ho okresala.

Ilustračný obrázok k článku Nečakaná správa z radnice: Mesto znížilo plat viceprimátorky, TOĽKOTO bude po novom dostávať
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Marta Balážová nastúpila na post viceprimátorky ešte koncom februára. Už po pár dňoch od jej nástupu bola na svete správa o výške jej platu. Radnica nám vtedy prezradila, že druhá žena mesta pracuje na polovičný úväzok za odmenu vo výške 1 520 eur mesačne. Táto informácia však pobúrila mnohých Zlatomoravčanov, ktorým sa výška jej platu zdala poriadne neprimeraná.

„Vzhľadom na rozsah jej činností, rozsah zodpovednosti, ako aj časovú náročnosť plnenia daných úloh, považuje pani primátorka uvedenú odmenu za primeranú,“ argumentovala ešte v marci výšku Balážovej odmeny hovorkyňa mesta Mária Vozárová.

Podľa najnovších informácií z radnice však Balážovej plat bol okresaný. Po novom bude mesačne za viceprimátorovanie dostávať 900 eur, čo je zníženie až o 620 eur. Okrem toho však bude poberať i odmeny za účasť na rokovaní mestského zastupiteľstva a komisií, ktorých je členom, ako aj za ďalšiu poslaneckú činnosť. Viac o týchto odmenách sa dočítate TU.

Hovorkyňa mesta nám uviedla, že k zmene odmeňovania viceprimátorky došlo pre potrebu zníženia celkových nákladov na odmeňovanie. Dôvodom, že bude k svojmu platu dostávať aj rovnaké odmeny ako poslanci, je podľa Vozárovej zjednodušenie spôsobu odmeňovania poslancov. „Z administra­tívneho hľadiska je pre spracovanie odmien poslancov jednoduchšie, ak je zavedený jednotný spôsob odmeňovania všetkých poslancov,“ vysvetlila Vozárová, ktorá dodala, že doposiaľ bolo v Moravciach zaužívané, aby viceprimátor dostával k svojmu platu i tieto odmeny. „Prax nám ukázala, že je vhodnejšie a aj spravodlivejšie tento systém nemeniť. Viceprimátorka tak bude odmeňovaná pri výkone poslaneckých povinností rovnako ako ostatní poslanci,“ uzavrela hovorkyňa mesta.

Na fotke: Marta Balážová

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM