Adriana Blahová Rôzne

Nebezpečné detské ihriská? Pozrite si to...

V Zlatých Moravciach je 33 detských ihrísk a 22 pieskovísk. Niektorí obyvatelia mesta sa však sťažujú a upozorňujú na ich problémy. Sú teda tieto zóny hrania sa detí vo vyhovujúcom stave? Niektoré z nich sme navštívili s kamerou.

Obyvatelia Brezovej ulice sa obrátili na mestského poslanca so sťažnosťou, že piesok v detských pieskoviskách je nevyhovujúci. Nie je jemný a veľké kamene môžu byť pre deti nebezpečné. Rozhodli sme sa zistiť, aká je situácia na ihriskách a pieskoviskách v meste.

Hranie sa pri križovatke[/si­ze][/color]

Sťažnosti občanov v súvislosti s Brezovou ulicou sú opodstatnené. Piesok je nevyhovujúci. Počas natáčania reportáže nás miestny obyvateľ upozornil aj na nebezpečné železné a ostré obrúbenie pieskoviska. Pieskovisko na ulici Obrancov mieru je v podobne biednom stave. Tu je však modernizované detským hradom.

[blockquote]Nav­štívili sme aj ihriská na Hviezdoslavovej ulici, z ktorých je v najlepšom stave pieskovisko a ihrisko pri svetelnej križovatke. Piesok je jemnejší. Ihrisko pôsobí modernejšie aj vďaka detskému hradu. Ostatné pieskoviská na Hviezdoslavovej ulici zodpovedali kvalitou tým na Brezovej ulici. Mamička na ihrisku pri svetelnej križovatke nás však upozornila, že poloha ihriska je viac ako nešťastná. Nachádza sa pár metrov od najväčšej križovatky v Zlatých Moravciach. Je tam hluk, prach a koľkokrát sa deťom zakotúľa lopta až na cestu. [/blockquote] Záhradnícke služby prevzali ihriská do správy od Technických služieb v roku 1999 v dosť zlom stave. Odvtedy sa ich snažia v rámci možností modernizovať podľa európskych noriem. Klasické socialistické preliezky, preklápacie hojdačky a „točiace zemegule“ postupne nahrádzajú hojdacími odpruženými drevenými koníkmi, detskými hradmi a bezpečnejšími hojdačkami. Prerobené ihriská sú na Obrancov mieru, na Staničnej ulici, na 1. mája alebo na Hviezdoslavovej ulici. Kompletné moderné ihrisko vyjde na 6 000 €. K modernizácii preto dochádza zväčša postupne.

Nezodpovední psíčkari[/size][/co­lor]

Údržba a prevádzka ihriska a najmä pieskoviska nie je lacná záležitosť. Množstvo piesku, ktoré sa zmestí na jedno nákladné auto, má hodnotu 250 €. Treba zarátať každodennú údržbu, neustále opravy a dezinfekciu pieskovísk. Niektoré mestá sa preto rozhodli pieskoviská zrušiť nadobro. Záhradnícke služby v Zlatých Moravciach nad tým zatiaľ neuvažujú.

„Piesok sa vymieňa podľa potreby tak, aby nebol starší ako rok. Teraz sa vymenil piesok vo všetkých pieskoviskách celoplošne. Bol daný darom, ale musí sa na mnohých miestach ešte doplniť kvalitnejším pieskom Aj sa dopĺňa,“ prezradil riaditeľ Záhradníckych služieb, Marián Tomajko. Najbližšie čakajú takéto úpravy Dukliansku ulicu, Mládeže, Obrancov mieru a ďalšie ulice. Do poriadku by sa mali dať aj nebezpečné hrany pieskovísk.** „Postupne chceme obiť ostré hrany pieskovísk drevenými hranolmi,“** dodáva Tomajko. Tie by mali byť bezpečnejšie.

Treba však spomenúť aj nezodpovedné správanie „psíčkarov“. Nechajú svojich miláčikov vykonávať potrebu priamo do pieskovísk, čo je absolútne neprijateľné a bezohľadné voči malým deťom.

[color=#ff0000]­Súvisiace články [link=http://www­.moravce24.sk/clan­ky?extend.134665_Pri­mator-vini-Keryho,–ten-to-popiera]Primátor viní Kéryho, ten to popiera[/link] [link=http://www­.moravce24.sk/clan­ky?extend.135239_Ci­ganske-tance-SLUK-u-ocarili,–scena-s-konom-rozosmiala-]Cigánske tance SĽUK-u očarili, scéna s koňom rozosmiala[/link] [link=http://www­.moravce24.sk/clan­ky?extend.134583_Pos­lanci-prelomili-veto,–Rumanko-pohrozil-prokuraturou]Pos­lanci prelomili veto, Rumanko pohrozil prokuratúrou[/link]

Video: Ján Suchodolinský

Nebezpečné detské ihriská? Pozrite si to...
1
Galéria
ihriska piesok
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM