Kristína Striešková Rôzne

Návšteva Anny Belousovovej

Silvestrovskou bitkou medzi Rómami a skupinou okoloidúcich ľudí v Zlatých Moravciach sa bude zaoberať Výbor Národnej rady SR pre ľudské práva a národnostné menšiny. Jeho predsedníčka Anna Belousovová priamo v meste zisťovala okolnosti a priebeh incid

„Stretla som sa aj s človekom, ktorý bol obeťou toho incidentu, vypočula som si výpoveď svedkov incidentu a ich názor. Navštívili sme aj riaditeľa obvodného oddelenia polície tu v Zlatých Moravciach. Nakoniec sme sa stretli aj s predstaviteľmi samosprávy, kde sme sa širšie zaujímali o problematiku a ich názory na riešenie cigánskeho problému. Zhodli sme sa na tom, že je to časovaná bomba,“ skonštatovala Belousovová po návšteve v Zlatých Moravciach, dňa 13.1.2012. Podľa jej slov je nutné celý incident dôkladne prešetriť a útočníkov prísne potrestať. Ako zdôraznila, zákon musí platiť pre každého rovnako. Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny sa udalosťou bude zaoberať 26. januára.// „Určite tam bude zaradený aj tento bod, teda stav vyšetrovania tohto silvestrovského incidentu zo Zlatých Moraviec. Chcem pozvať aj prezidenta Policajného zboru, pána Spišiaka, aby mňa a členov výboru o tom informoval, a určite sme sa dohodli, že prídu aj zástupcovia samosprávy,“// informovala Belousovová.

Podľa predsedníčky parlamentného výboru je problém spolunažívania majoritnej spoločnosti s neprispôsobivou časťou rómskeho etnika veľmi vážny.// „My upozorňujeme na to, že ten problém s Cigánmi, to už nie je len problém východného Slovenska, ako si to predstavovali vysokí štátni úradníci. On sa zakráda pomaly, ale iste k Bratislave. Príkladom sú Malacky alebo Plavecký Štvrtok. Tu pomôže jediné riešenie, dôrazné dodržiavanie zákonov, či ide o bielych, čiernych alebo bodkovaných,“// zdôraznila Belousovová.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM