Veronika Kalinová Krimi

Namiesto národnej pamiatky len prázdny podstavec: Kto chcel ukradnúť poltonového leva?!

Neznámi páchatelia sa pokúsili o krádež poltonového bronzového leva v obci Veľké Vozokany. Národnú pamiatku zhodili z podstavca a chceli rozpíliť na menšie kusy.

Ilustračný obrázok k článku Namiesto národnej pamiatky len prázdny podstavec: Kto chcel ukradnúť poltonového leva?!
Zdroj: Dnes24.sk

V obci Veľké Vozokany sa neznámym páchateľom podarilo zhodiť bronzového leva upevneného na vyvýšenom podstavci a sochu sa pokúsili rozpíliť, ako o tom informovala televízia Joj. Na soche boli viditeľné ryhy po karbobrúske, avšak páchateľom sa nepodarilo sochu rozpíliť.

„Veľmi málo im chýbalo, že to rozporcujú a odvezú,“ povedal pre televíziu Joj akademický sochár Ladislav Sabo, ktorý sa na mieste nachádzal. „Neverila som vlastným očiam. Chcel si to po kúskoch odniesť a teda speňažiť,“ povedala starostka obce Justína Palková pre televízne noviny.

Zničeného leva odviezli k reštaurátorovi, ktorý sa ho pokúsi opraviť, ako o tom informovala televízia. Momentálne je pomník prázdny, bez národnej kultúrnej pamiatky.

Vozokanský lev sa nachádza na odľahlom mieste za obcou, ku ktorému vedie iba nenápadná poľná cesta. Toto miesto je častým cieľom turistov a cykloturistov, ktorí ho radi navštevujú. Vozokanský lev slúži ako pamiatka na veľkolepé víťazstvo v bitke proti Turkom.

Foto: Gabriela Jelínková

Bronzový lev Veľké Vozokany
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM