Viktória Botošová Rôzne

Najznámejší rodák zo Zemného má v dedine pamiatku: Unikátna fontána v tvare sódovej fľaše, viete prečo?

Unikátna fontána v tvare sódovej fľaše. Chcú si ňou pripomínať najslávnejšieho rodáka, fyzika a vynálezcu z obce Zemné - Štefana Aniána Jedlíka.

Ilustračný obrázok k článku Najznámejší rodák zo Zemného má v dedine pamiatku: Unikátna fontána v tvare sódovej fľaše, viete prečo?
Zdroj: TASR

Najznámejšieho rodáka z obce Zemné v okrese Nové Zámky Štefana Aniána Jedlíka pripomína v rodnej obci fontána v tvare sódovej fľaše. Zhruba meter vysoká unikátna fontána je súčasťou obnovenej centrálnej časti obce, ktorú oficiálne otvorili počas tohto týždňa.

„Chceme, aby fontána pripomínala našim občanom i návštevníkom obce nášho najslávnejšieho rodáka, fyzika a vynálezcu, ktorý okrem iných vynálezov zostrojil aj zariadenie na výrobu sódovej vody,“ povedal starosta Zemného János Bób.

Učiteľ, fyzik a kňaz benediktínskeho rádu Štefan Anián Jedlík sa narodil v Zemnom v roku 1800. Ako mladý benediktín v Győri začal v roku 1826 experimen­tovať, ako by sa dala voda nasýtiť kysličníkom uhličitým. Zdokonalený stroj dal vyrobiť v Bratislave, v roku 1841 ho predstavil Maďarskej akadémii vied. Zariadenie na výrobu sódovej vody sa stalo základom vzniku prvej sódovkárne v Uhorsku a zároveň bolo jediným vynálezom Jedlíka, ktorý našiel priemyselné uplatnenie ešte počas života vynálezcu.

Jedlík zomrel ako 95-ročný v maďarskom Győri. V rodnej obci ho okrem fontány pripomína aj pamätná izba, v ktorej sú umiestnené jeho tri najvýznamnejšie vynálezy – dynamo, elektromotor a elektrický rušeň.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM