Rastislav Búgel Rôzne

Na Vianoce navštívili ženskú väznicu: Nechýbali dary a koledy

Brány Ústavu na výkon trestu odňatia slobody pre ženy v Nitre – Chrenovej na Štedrý deň (24. 12.) opäť prekročili dobrovoľníci Maltézskej pomoci Slovensko (MPS) a už tradične navštívili a obdarovali odsúdené ženy. Informoval o tom hovorca MPS Tibor Uljacký.

Ilustračný obrázok k článku Na Vianoce navštívili ženskú väznicu: Nechýbali dary a koledy
Zdroj: TASR

Ako povedal, takmer 200 žien sa najskôr zúčastnilo na Vianočnej svätej omši celebrovanej riaditeľom biskupského úradu v Nitre Martinom Michalíčkom a miestnym väzenským kaplánom Petrom Hasarom. Liturgickú slávnosť obohatili rehoľné sestry Misijnej kongregácie Ducha Svätého z Nitry Ivánky a spevácky zbor odsúdených žien, ktoré si pripravili aj úvodný spoločný program v podobe spevu kolied. „Riaditeľ biskupského úradu vo svojom príhovore upriamil pozornosť odsúdených žien na posolstvo Vianoc, aktuálne vyhlásený Rok milosrdenstva a zvláštnu skutočnosť, že dvere do každej cely vo väznici sa stali bránami milosrdenstva,“ priblížil hovorca s tým, že odsúdené pozdravil aj v mene diecézneho biskupa Mons. Viliama Judáka.

Prišiel aj viceprimátor

V spomienkach sa vrátil tiež k nedávno zosnulému emeritnému Trnavskému pomocnému biskupovi Mons. Dominikovi Tóthovi, ktorý na Vianoce pravidelne navštevoval odsúdené ženy. V závere slávnosti ich pozdravil aj prítomný viceprimátor mesta Nitra Ján Vančo s myšlienkami, ktoré venoval mestu Nitra ako domovu pre rôzne kategórie, odsúdené ženy nevynímajúc a poprial im skorý návrat do svojich domovov.

Dostali oblátky

Po pozdrave T. Ujlackého a vysvetlení skutku milosrdenstva, ktorým je aj návšteva odsúdených vo väzení, pri odchode na svoju celu každá z prítomných odsúdených žien dostala vianočné oblátky a vianočné zamyslenie. Hostia im priali milostiplné prežívanie Vianoc, ale aj skorý návrat na slobodu, čo mnohé z odsúdených prijímali so slzami v očiach.

„Každoročná vianočná aktivita Maltézskej pomoci za múrmi ženskej väznice je prejavom nádeje, že aj malá pozornosť odsúdeným ženám na Štedrý deň môže byť základom pre ich nápravu a uvedomenie si skutočnosti, že aj keď ich spoločnosť pre kriminálne správanie odsudzuje, Božie milosrdenstvo a Božia láska je pre nich stále aktuálna a stále majú šancu začať život odznova a konať dobro,“ konštatoval hovorca. Dodal, že dobrovoľníci Maltézskej pomoci obdarovali aj službukonajúcich príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže, aby si uctili ich zodpovednú službu za múrmi väznice.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM