Správy

Šetrí zmena zimného času na letný energiu?

Od Veľkonočnej nedele 31. marca začína na území Slovenska opäť platiť letný čas. Ručičky hodiniek si posunieme o druhej hodine stredoeurópskeho (SEČ) na tretiu hodinu letného času (SELČ). Znamená to, že ľudia si pospia o hodinu kratšie.

Ilustračný obrázok k článku Šetrí zmena zimného času na letný energiu?
Zdroj: Dnes24.sk

Striedanie zimného a letného času nás čaká až do roku 2016. Tu sú dátumy, v ktoré si pri zmene času na jar privstaneme a na konci jesene dlhšie pospíme.

Letný čas sa začne v roku 2013 v nedeľu 31. marca, v roku 2014 v nedeľu 30. marca, v roku 2015 v nedeľu 29. marca a v roku 2016 v nedeľu 27. marca.

Naopak, koniec letného času je stanovený v roku 2013 na 27. októbra, v roku 2014 na 26. októbra, v roku 2015 na nedeľu 25. októbra a v roku 2016 na 30. október.

Úspora energie

Pôvodnou myšlienkou pri zavádzaní letného času bolo šetrenie energie a lepšie využívanie prirodzeného denného svetla. Kritici posúvania hodinových ručičiek však už niekoľko rokov tvrdia, že úspora energie je minimálna. „Keď vstávam pred siedmou hodinou ráno, miniem takýmto spôsobom viac energie, lebo musím svietiť,“ tvrdí Renáta (45). „Navyše, letný čas mnohým ľuďom narúša biorytmus a podpisuje sa pod mnohé zdravotné problémy.“

V deň, keď sa mení zimný čas na letný, to majú zlé aj majitelia barov. S posunom hodinových ručičiek dopredu zatvárajú vlastne podnik o hodinu skôr. A to sa odrazí na tržbe. Môžu si to však vykompenzovať na jeseň, keď majú posunom hodín dozadu otvorené o hodinu dlhšie.

Ako to zvládnuť s deťmi

Najviac si v tomto období vytrpia azda naši najmenší. Každá mama vie, aký dôležitý je pre dieťa pravidelný režim a dodržiavanie presného času na vstávanie, papanie, kúpanie a následné uloženie do postieľky. Hoci ide len o hodinu hore dole, mnohé z nás by vedeli rozprávať o útrapách po zmene času. Kamila, mama 6-ročného Miška, sa vždy obrní dávkou trpezlivosti. „Osvedčené rady neexistujú. Snažím sa ho neokrikovať, nepodlieham jeho mrzutosti. Snažím sa mu svojím pokojným prístupom situáciu čo najviac uľahčiť.“

Podľa riaditeľky Materskej školy na Kalinčiakovej ulici Evy Kutišovej (v školstve pôsobí 43 rokov) ranné vstávanie ako aj samotná koncentrácia v predškolskom zariadení nie je pre deti žiadny ťažký oriešok. „Zmenu na deťoch nebadáme, to je skôr na pleciach rodičov.“

Anna Mondočková/mo­ravce24/

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM