Správy

Na svete je nová publikácia: Objasňuje tajomstvo známeho pamätníka z Ladíc

Dedinka Ladice prišla s novou publikáciou. Tá odhaľuje tajomstvo tunajšieho historického pamätníka.

Ilustračný obrázok k článku Na svete je nová publikácia: Objasňuje tajomstvo známeho pamätníka z Ladíc
1
Galéria
Zdroj: Imrich Točka

Autorom novej publikácie Tajomstvo historického pamätníka v Ladiciach je regionálny historik Imroch Točka. Vydavateľom je samotná obec Ladice. Vydanie publikácie bolo podporené grantom Nitrianskeho samosprávneho kraja z fondu na podporu cestovného.

Autor prostredníctvom tejto publikácie zverejňuje výsledky svojho historického výskumu. Ako uvádza obec, poodhaľuje v nej tajomstvo vzniku a osudu historickej pamiatky, ktorá sa nachádza v poliach v tesnej blízkosti domov na juhozápadnom okraji obce Ladice.

Podľa novej knihy, pamätník súvisí s prepadnutím a zavraždením kanonika Nitrianskej kapituly. Publikácia zároveň opisuje napríklad aj historický kontext z čias tureckých vojen v 17. storočí.

Pamätník z Ladíc je pre miestnych obyvateľov dobre známou pamiatkou. Málokto však poznal jeho príbeh, čo bol dôvod, pre ktorý sa obec rozhodla projekt podporiť.

„Na dolnom okraji našej obce, v poli a v tesnej blízkosti domov, sa nachádza zrúcanina historického objektu, ktorú my miestni, nazývame Turecký pamätník. Na jeho každodennú fyzickú prítomnosť sme si dávno zvykli. Hrávali sme sa v jeho blízkosti už ako deti. Jeho minulosť však bola pre nás vždy opradená istým rúškom tajomstva. Preto som s potešením prijala ponuku nitrianskeho regionálneho historika Imricha Točku poodhaliť tajomstvo tohto historického objektu,“ povedala starostka obce Alžbeta Patayová.

Autor v publikácii zosumarizoval výsledok historického výskumu, ktorému sa venoval počas posledných dvoch rokov. Postavenie tohto historického objektu priamo súvisí z tragickou udalosťou z čias expanzie Osmanskej ríše, ktorá sa odohrala krátko po bitke pri neďalekých Veľkých Vozokanoch v roku 1652. Oddiel osmanských bojovníkov vtedy v tesnej blízkosti obce Ladice prepadol sprievod kanonika Nitrianskej kapituly.

„Z dochovaných písomných historických prameňov som zozbieral všetky dostupné informácie súvisiace s touto tragickou udalosťou. Bral som pri tom do úvahy aj dôležitý kontext so spoločenskou situáciou v Uhorsku v polovici 17. storočia. To, či sa mi to podarilo, o tom musia rozhodnúť čitatelia,“ povedal autor publikácie Imrich Točka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM