Rastislav Búgel Správy

Na niektorých vodných plochách chýba základné vybavenie, kvalita vody sa nekontroluje!

Vhodné prírodné kúpaliská v okresoch Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce dlhodobo absentujú. Ani jedno z okolitých jazier nebolo vybudované za účelom vodných športov.

Ilustračný obrázok k článku Na niektorých vodných plochách chýba základné vybavenie, kvalita vody sa nekontroluje!
Zdroj: Dnes24.sk

Na relax pri štrkovisku môžeme aj tento rok v okresoch Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce v rámci zachovania vlastného zdravia zabudnúť. Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre od roku 2011 nevykonáva laboratórne analýzy vzoriek vôd z niektorých vodných plôch. Jedná sa o obľúbené vodné plochy vo Vrábľoch, Jelenci a štrkovisko Veľký Cetín. „V okrese Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce neevidujeme prírodné vodné plochy na kúpanie s príslušným vybavením – prevádzkovými plochami a zariadeniami s vyhlásenou a povolenou rekreáciou a kúpaním,“ informuje RÚVZ Nitra.

Chýba vybavenie

Spomenuté plochy už od ich vzniku neboli vybudované k rekreačným účelom. Dlhodobo slúžia ako hospodárske nádrže pre chov rýb, závlahu a ťažbu štrku. Preto v ich okolí nenájdete základné požadované vybavenie. „Vyššie uvedené vodné plochy nachádzajúce sa v okrese Nitra na základe dlhodobého sledovania od roku 1996 vykazovali nedostatky vo vybavenosti pre návštevníkov,“ informuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Chýbajú tak sprchy, šatne, WC, umývadlá, udržiavané plochy na relax, upravený prístup k vode, zásobovanie vodou a iné potrebné vybavenie. Nenájde sa ani zodpovedná osoba, ktorá by čistila vodné plochy a poskytla prvú pomoc v prípade nešťastia. Rovnako boli aj dlhodobo sledované nedostatky v kvalite vody. Pre chýbajúce základné vybavenie sa kvalita vody nekontroluje. „RÚVZ so sídlom v Nitre od r. 2011 nevykonáva laboratórne analýzy vzoriek vôd z vyššie uvedených vodných plôch,“ dodáva RÚVZ.

Foto: asn

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM