Kultúra

Múzeum opäť láka: Ako sa zmenila naša príroda za posledné polstoročie?

Milovníci zaujímavostí a prírody si prídu na svoje. Navyše, zo Zlatých Moraviec nemusia odísť ani na krok.

Ilustračný obrázok k článku Múzeum opäť láka: Ako sa zmenila naša príroda za posledné polstoročie?
Zdroj: Dnes24.sk

Rôzne prírodné lokality nitrianskeho regiónu a ich premeny v posledných desaťročiach predstaví výstava s názvom Polstoročie zmien prostredia. V zlatomoravskej expozitúre Ponitrianskeho múzea ju sprístupnili 3. augusta.

Podľa organizátorov má výstava predovšetkým environmentálny a edukačný odkaz.

„Hlavným motívom k jej vzniku bol archív fotografií Ponitrianskeho múzea v Nitre zo 70. a 80. rokov minulého storočia. Výskum autorky výstavy a odbornej pracovníčky múzea, zoologičky Hany Husárovej spočíval v pozorovaní a fotodokumentácii totožných prírodných oblastí a zástupcov živočíšnej ríše,“ uviedla PR manažérka Ponitrianskeho múzea Zuzana Vilčeková.

Prečítajte si tiež

Výskum podľa jej slov potvrdil a poukázal na to, ako sa konkrétne ekosystémy vplyvom ľudského pôsobenia v priebehu 50 rokov zmenili.

„Aj keď sa príroda prirodzene neustále dynamicky mení biotickými či abiotickými vplyvmi, človek ju svojimi zásahmi pretvára azda najzásadnejšie. Expozícia je svojím spracovaním zaujímavá pre detského diváka i pre laickú verejnosť. K jej najzaujímavejším častiam patria zobrazenia mokrade Žitavský luh, ktorá je chráneným vtáčím územím s výskytom kalužiaka červenonohého, husy bieločelej alebo volavky popolavej,“ doplnila Vilčeková.

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie zaujímavé čítanie

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM