Samospráva

Moravce nebudú mať participatívny rozpočet: Občania ho odmietli

Mesto Zlaté Moravce participatívny rozpočet mať nebude. Rozhodli o tom samotní obyvatelia mesta, ktorí počas verejného zhromaždenia občanov návrh poslanca mestského zastupiteľstva Michala Cimmermanna na participatívny rozpočet zamietli.

Ilustračný obrázok k článku Moravce nebudú mať participatívny rozpočet: Občania ho odmietli
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

„Ja osobne vidím občiansky rozpočet ako veľmi dobrú vec, najmä pre aktívnych mladých ľudí a občianske združenia. Názor ľudí však rešpektujem, aj keď je to škoda, pretože si mohli navrhnúť a odsúhlasiť projekt, ktorý by sa dal zrealizovať bez zásahu zastupiteľstva či mesta,“ povedal Cimmermann. Podľa vlastných slov už projekt participatívneho rozpočtu presadzovať nebude a v tomto volebnom období nebude predkladať žiadny návrh o občianskom rozpočte.

Myšlienke participatívneho rozpočtu bol naklonený aj primátor Dušan Husár, ktorý v jeho zavedení nevidel problém. Podľa jeho slov by sa dalo v Zlatých Moravciach začať minimálne s takými čiastkami, aké boli v tomto roku schválené pre výbory mestských častí. Pokiaľ by to finančná situácia mesta umožnila, mohla by sa výška finančnej čiastky určenej na participatívny rozpočet aj navýšiť. Pre výbory mestských častí poslanci v tomto roku vyčlenili po 5000 eur. Členovia výborov môžu rozhodnúť, kde a akým spôsobom budú využité finančné prostriedky z rozpočtu mesta vyhradené pre ich mestskú časť. Ich rozhodnutia následne schvaľujú poslanci mestského zastupiteľstva.

Participatívny rozpočet umožňuje občanom priamo sa zapojiť do rozhodovacieho procesu o prerozdeľovaní financií z rozpočtu mesta. Občianske projekty by mali fungovať v troch oblastiach, mali by vytvárať nové verejné služby alebo inovovať jestvujúce, stimulovať a rozvíjať sociálne alebo susedské vzťahy, prípadne revitalizovať verejné priestranstvo.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM