Peter Klimant Samospráva

Moravce majú prvého oficiálneho kandidáta na primátora: O kreslo zabojuje Marta Eckhardtová

Komunálne voľby sa konajú až na jeseň. No už teraz sa rozhoduje o nových kandidátoch na post primátora Zlatých Moraviec. Svoju kandidatúru dnes oficiálne potvrdila Marta Eckhardtová, ktorá sa tak stáva prvou oficiálnou kandidátkou na post primátora Moraviec.

Ilustračný obrázok k článku Moravce majú prvého oficiálneho kandidáta na primátora: O kreslo zabojuje Marta Eckhardtová
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

V dnešný deň sa v Moravciach konala tlačovka, na ktorej strana SMER – SD spoločne so stranou KDH oficiálne predstavili svoju spoločnú kandidátku na post primátorky Zlatých Moraviec – Martu Eckhardtovú. Svoju spoluprácu oficiálne potvrdili aj podpisom koaličnej zmluvy, ktorú podpísal okresný predseda strany SMER-SD Marián Kéry, okresný predseda KDH Miroslav Kráľ a nová kandidátka Marta Eckhardtová, riaditeľka župných nemocníc.

Do rozhovorov boli zapojení viacerí

Spolupráca Smeru s KDH sa začala ešte pred novembrom minulého roka. Do rozhovorov boli okrem Smeru a KDH zapojené aj iné strany, konkrétne SNS a SDKÚ-DS. Podľa Kéryho majú v okrese práve tieto štyri strany najväčšiu podporu a menšie strany nemalo zmysel zapájať. Po dlhšom uvažovaní sa rozhodli zvoliť si za svoju kandidátku práve Martu Eckhardtovú. Strana SDKÚ-DS sa však od rokovaní odpojila ešte na začiatku. Národniari zatiaľ vyslovili len ústny prísľub, že Eckhardtovú podporia.

„SMER-SD a KDH sú v našom okrese najsilnejšie politické strany, preto sme veľmi zodpovedne od októbra pristúpili k tejto voľbe a dali sme čo najlepšieho možného kandidáta. Profilovali sa nám rôzni, ale sme radi, že naše oslovenie prijala Marta Eckhardtová,“ povedal Miroslav Kráľ. Ďalej dodal, že urobia všetko preto aby bola zvolená a aby sa mesto stalo úspešným a slušným.

Marián Kéry vidí v Eckhardtovej ideálnu kandidátku na primátorskú stoličku. „Je to ekonómka, človek čo sa rozumie financiám. Zastávala post ekonómky napr. aj v mestskej nemocnici a vie kde je možnosť šetrenia a kde sú rezervy a to platí aj všeobecne, nielen na mestskú nemocnicu," povedal Kéry.

S Lednárovou prácou je nespokojný

Kéry ďalej povedal, že sa cíti byť zodpovedný za súčasný stav v akom sa mesto nachádza. V posledných komunálnych voľbách podporil súčasného primátora Petra Lednára. S jeho prácou je však nespokojný a obviňuje sám seba za to, že ho vo voľbách podporil. „Veril som, že príde zmena a myslel som, že prídu nové pracovné miesta a celý okres bude napredovať k lepšiemu. Naozaj po pár mesiacoch ako sa dostal do funkcie Lednár sme zistili, že to tak nebude,“ povedal Marián Kéry. Zároveň dodal, že je jeho povinnosťou, aby nestál bokom a podporil kandidáta, ktorý môže zmeniť veci k lepšiemu.

Samotná Eckhardtová dlho váhala či ponuku prijať. Nakoniec sa pre kandidatúru rozhodla, pretože jej záleží na osude mesta, ktorému chce pomôcť v napredovaní. „Dlho som váhala či to prijať vzhľadom k tomu, že moje súčasné zaradenie v mojej pozícii ma uspokojuje. Bolo to ťažké, no nakoniec som to prijala. Rozhodla som sa tak, pretože som chcela aby sa skutočne pre naše mesto podarilo nejakým spôsobom zabezpečiť rozvoj. Chcela by som ho zabezpečiť prostredníctvom dialógu, či už s občanmi, alebo s poslancami. A samozrejme otvorenosťou, ktorá je pre mňa príznačná. Som človek, ktorý má rád otvorenosť. Priamo hovorím čo si myslím a snažím sa za týmito slovami aj stáť,“ vyjadrila sa Marta Eckhardtová.

Dohodli sa aj na poslancoch

Smer sa spoločne s KDH dohodol i na poslancoch do mestského zastupiteľstva. Budú vytvárať spoločnú kandidátku v pomere 12 ku 7 poslancov. Do konca júna majú v pláne dať dokopy mená vo svojej kandidátke. Obe strany sú pripravené rokovať i so stranou SNS, ktorým sú ochotní prenechať dve poslanecké miesta. Ako sme spomínali, SNS zatiaľ vyjadrila len ústny súhlas k podpore Eckhardtovej.

Foto: Peter Klimant

Podpis koaličnej zmluvy SMER-SD a KDH spolu s Martou Eskhardtovou
12
Galéria
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM