Kristína Striešková Rôzne

Modely z Moraviec zaplnia Galériu Mlyny

Vyše sto unikátnych miniatúr domov, kaštieľov, kostolíkov, hradov, zámkov či prvkov ľudovej architektúry z celého Slovenska si budú môcť pozrieť návštevníci obchodno-spoločenského centra Galéria Mlyny v Nitre.

Výstava Miniatúry Slovenska bude umiestnená na všetkých troch podlažiach Mlynov a potrvá **od 17. februára do 4. marca. ** Najväčšou vystavovanou miniatúrou bude Nitriansky hrad, ktorý je vyhotovený v kráľovskej mierke 1:25. Na jeho výrobe pracovali štyria ľudia takmer jeden rok. Rozmery miniatúry sú 4,5 × 2,5 metra, hrad je vysoký 2,8 metra. Zaujímavosťou je strecha na biskupstve hradu, ktorá sa skladá zo zhruba 140.000 kusov jednotlivo vyrobených a kus po kuse nalepených škridlí bobrovka. //„Špecialitou Nitrianskeho hradu je aj medená strecha, na ktorej sú verne zachytené detaily mimoriadne špecifickej škridle s diamantom vo vrchnej časti,“ //uviedla Petra Waldnerová z Galérie Mlyny. **Autormi miniatúry je tím modelárov zo Zlatých Moraviec v zložení Miloš Lukáč, Miroslav Šabo, Ivan Šabík a Laco Rezák. **Štvorica pripravila aj menšie exponáty, Kostol sv. Juraja v Kostoľanoch pod Tribečom a kostolík sv. Michala Archanjela v Dražovciach pri Nitre.

Medzi vystavenými exponátmi nájdu návštevníci zaniknuté objekty, ako sú kláštor Mariánska Čeľaď, ktorý sa nachádzal neďaleko obce Podhájska či zaniknutú renesančnú protiturecká pevnosť vo Vrábľoch, v Nových Zámkoch a Šuranoch. Vyše 70 kusov miniatúr zapožičal pre výstavu Jozef Murín z obce Nemecká. Jeho modely obsahujú najmä ľudovú architektúru z Horehronia, Liptova, Oravy a z regiónov východného Slovenska. Modely od Miroslava Eliáša zo Šurian sú miniatúrami zaniknutých hradov a objektov najmä zo západného Slovenska. Unikátom bude maketa mesta Šurany zo 17. storočia. Návštevníci budú môcť obdivovať aj modely z dielne Parku miniatúr v obci Podolie, Holubyho chatu na Veľkej Javorine či drevený artikulárny kostol vo Svätom Kríži, ktorý patrí k najväčším dreveným stavbám v Strednej Európe. Súčasťou výstavy bude zbierka papierových modelov historických budov od modelárov združených na internetovom portáli papermodelers.sk

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM