Kultúra

Milé ženy, dnes vás čaká veľká slávnosť: TOTO si pripravilo naše mesto...

Medzinárodný deň žien je tu. Mesto Zlaté Moravce každoročne k tomuto dňu pripravuje špeciálny kultúrny program. Čo sa dnes bude diať?

Ilustračný obrázok k článku Milé ženy, dnes vás čaká veľká slávnosť: TOTO si pripravilo naše mesto...
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Príde známy chór

Mesto Zlaté Moravce v spolupráci s Mestským strediskom kultúry a športu pripravujú aj tento rok oslavy Medzinárodného dňa žien. V tomto roku si pre ženy pripravili koncert. Tešiť sa môžeme na sólistov Donského kozáckeho chóru.

Koncert sa uskutoční už dnes – 8. marca 2017 o 16:00 hodine v divadelnej sále Mestského strediska kultúry a športu. Hosťom programu bude zmiešaný spevácky zbor Carmina Vocum. Vstup je pre všetkých voľný.

Protest amerických robotníčok

História Medzinárodného dňa žien sa spája s protestmi amerických robotníčok za lepšie pracovné podmienky i vyššie mzdy koncom 19. a začiatkom 20. storočia, ku ktorým neskôr pribudli aj politické požiadavky, ako napríklad volebné právo. Presne 8. marca 1908 kráčalo ulicami New Yorku približne 15-tisíc žien, ktoré sa dožadovali svojich práv.

Medzinárodný deň žien teda nemal pôvodne symbolizovať úctu k žene – bola to vlastne žiadosť o sociálnu rovnosť žien a mužov. Prvý sviatok Medzinárodného dňa žien v ČSR sa konal v roku 1921 a o rok neskôr nadobudol už masový charakter. Počas druhej svetovej vojny bol MDŽ zrušený, posledný sa konal v roku 1938. Po roku 1945 bol MDŽ znovu obnovený.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM