Samospráva

Mesto zaplatí za energie o STOVKY tisíc eur viac: Zavedú Zlaté Moravce šetriaci režim?

Aj mestská kasa Zlatých Moraviec pocítila prudký nárast cien energií. Najvyššie náklady má na verejnom osvetlení a prevádzkach verejných budov.

Ilustračný obrázok k článku Mesto zaplatí za energie o STOVKY tisíc eur viac: Zavedú Zlaté Moravce šetriaci režim?
Zdroj: Dnes24.sk

Raketovo stúpajúce ceny energií nepocítili iba domácností. Popasovať sa s nimi musia aj samosprávy, Zlaté Moravce nevynímajúc.

S otázkami na zvýšenie cien sme sa obrátili na vedenie mesta. Zlaté Moravce prezradili, o koľko sa zvýšili náklady, ktoré musí znášať mestská kasa.

Nárast o stovky tisíc

„Na základe požiadavky ZMOS-u o informácie, týkajúce sa cien energii za rok 2021 a cien energii ich zdražení v roku 2022, Mesto Zlaté Moravce prepočítalo, ako sa zvyšovanie cien energií v roku 2022 dotkne práve Mesta Zlaté Moravce ako zriaďovateľa," povedala pre moravce.dnes24.sk Mária Palušková zo Sekretariátu primátora Mestského úradu Zlaté Moravce

V roku 2021 zaplatilo mesto za energie 473 123 Eur s DPH. „V roku 2022 to vychádza vo výške 773 922 Eur s DPH, čo znamená zvýšenie o cca 301 000 Eur," prezradila Palušková.

Prečítajte si tiež

Najvyššie náklady na energie má mesto Zlaté Moravce na verejnom osvetlení a prevádzkach verejných budov.

„Mesto Zlaté Moravce v súčasnosti pripravuje a v blízkej budúcnosti plánuje obstarať také osvetlenie, ktorým dôjde k značnej úspore energií a zároveň sa v značnej miere zapája do výziev zameraných na získanie nenávratných finančných prostriedkov na rekonštrukciu verejných budov, a tým zníženiu energetickej náročnosti týchto budov," informovala Mária Palušková zo Sekretariátu primátora.

Zavedú šetriaci režim?

Zaujímalo nás, či mesto plánuje prejsť na šetriaci režim a napríklad obmedziť verejné osvetlenie alebo nasvietenie pamiatok.

„I napriek tomu, že situácia ohľadom zvýšených nákladov na energie je vážna, Mesto Zlaté Moravce neplánuje zavádzať šetriaci režim, pretože by tým mohlo dôjsť k porušeniu povinností, ktoré si Mesto Zlaté Moravce vždy plnilo a plniť aj bude. Je preto dôležité, aby v tomto prípade, samosprávam a to nie len Mestu Zlaté Moravce, pomohol práve štát a to prijatím účinných a mimoriadnych opatrení," dodala Palušková.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie zaujímavé čítanie

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM