Kristína Striešková Kultúra

Mesto sa na oslavy výročia byzantskej misie pripravuje už teraz

Obyvatelia Zlatých Moraviec sa budú pripravovať na oslavy 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie sériou kultúrnych podujatí a výstav.

Dobrovoľníci v spolupráci s Farským úradom v Zlatých Moravciach a magistrátom pripravujú v čase **od 21. do 25. júna **pre celý región výstavu tvorenú exponátmi, ktoré budú približovať život a dielo týchto svätcov. Výstava bude spojená s rôznymi kultúrnymi a spoločenskými podujatiam sprevádzanými modlitbami, spevmi a odbornými prednáškami.

„Oslavy 1150. výročia od príchodu vierozvestcov na naše územie sú neoceniteľným darom vedomia každého Slováka. Ich slávenie vyvrcholí v roku 2013. V rámci príprav na túto jedinečnú slávnosť chceme budovať toto povedomie hlavne v radoch mladej generácie a už teraz sa chceme na toto výročie čo najlepšie pripraviť,“ uviedol organizátor podujatia Miroslav Kráľ.

Netradičná výstava obrazov, sôch a plátien venovaná byzantskej misii na území dnešného Slovenska bude sprístupnená od 21. júna v Mestskom kultúrnom stredisku. Druhý deň slávností sa bude venovať folklóru v rámci podujatia „Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane!“. Štvrtok 23. júna sa bude niesť v znamení večera modlitby a vážnej hudby. //„V piatok sa bude program zasa venovať téme "História vinohradníctva a vinárstva, svätenie vína, súčasná enológia a riadená degustácia“. „V sobotu 25. júna bude slávnostné ukončenie výstavy s programom za účasti mnohých našich osobností, kresťanských spoločenstiev a hnutí,“ //dodal Kráľ.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM